Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street klaar voor vlakke start

Wall Street klaar voor vlakke start
17 sep 2021 om 14:55

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een inspiratieloze opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening minder dan 0,1 procent in het rood.

De beurzen hebben een aantal onrustige dagen achter de rug. Beleggers worstelen met gemengde economische data uit de Verenigde Staten en China en de verdere verspreiding van de deltavariant.

Een lichte meevaller was deze week dat cijfers lieten zien dat de inflatie iets is gedaald. Tegelijk bleken de detailhandelsverkopen onverwacht gestegen. Daarentegen stegen de wekelijkse steunaanvragen juist weer.

“Wat deze week ons vertelt, is dat een terugkeer naar normaal de komende tijd met horten en stoten gepaard zal gaan”, aldus hoofdeconoom Ludovic Subran bij Allianz, die rekent op meer volatiliteit.

Onder aandelenbeleggers groeien de zorgen over een mogelijke beurscorrectie, maar volgens portfoliomanager Jack Janasiewicz van vermogensbeheerder Natixis Investment Managers is die vrees niet terecht. “Er is te weinig bewijs om bearish over risicovolle beleggingen te worden.” De bedrijfswinsten stellen nog altijd niet teleur, merkte hij op.

Verder is het vandaag quadruple witching, ofwel de gelijktijdige expiratie van individuele aandelenopties, aandelenindexopties, aandelenindexfutures en afzonderlijke aandelenfutures. Ook dit kan voor wat volatiliteit zorgen.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers oog voor het consumentenvertrouwen, berekend door de Michigan University.

Volgende week is er een rentebesluit van de Federal Reserve. Om die reden voorziet analist Georgette Boele van ABN AMRO een aantal rustige dagen op valutavlak, waarin de dollar wellicht nog iets kan stijgen.

Zij denkt dat de Fed nog tot november wacht met de aankondiging van tapering en dan in december daar echt mee van start gaat. 

Als er inderdaad geen aankondiging komt, dan zal dit volgens Boele ietwat druk zetten op de dollar.

Verder zal de markt aandacht hebben voor de dot plot van de Fed. De markt houdt volgens ABN AMRO rekening met een eerste renteverhoging aan het begin van 2023, maar Boele denkt dat de Fed voldoende ruimte wil hebben tussen tapering en de eerste renteverhoging, en denkt dat de centrale bank pas tegen het einde van 2023 de rente zal verhogen.

De euro/dollar noteerde op 1,1777. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1766 op de borden.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 72,35 dollar, terwijl een november-future Brent 0,2 procent goedkoper werd op 75,50 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Invesco is in gesprek over een fusie met de vermogensbeheerdivisie van State Street Corp. Dit schreef The Wall Street Journal op basis van bronnen.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,2 procent tot 4.473,76 punten, de Dow-Jones index verloor 0,2 procent op 34.751,32 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 15.181,92 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.