Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: DSM lost belofte eindelijk in

Uitgelicht: DSM lost belofte eindelijk in
17 sep 2021 om 18:47

DSM heeft zich afgelopen week in de kijker gespeeld door de tak Materials in de etalage te plaatsen, een stap waarop velen in de markt schijnbaar op wachtten.

DSM maakte dinsdag bekend dat het zich vanaf begin volgend jaar helemaal gaat richten op de ontwikkeling van voedingsbestanddelen voor mens en dier. De strategische opties voor Materials worden in de komende maanden bekeken.

Nadat de markt deze aankondiging dinsdag voorbeurs had verteerd ging de koers van het aandeel bij opening flink hoger. 

DSM heeft eindelijk aangekondigd wat veel beleggers al van het, nu nog speciaalchemiebedrijf, verlangden, namelijk de afsplitsing van de divisie Materials, zo stelde ING. “Eindelijk lijkt DSM een puur op consumenteningrediënten gerichte onderneming te worden”, deelde Société Générale de conclusie van ING.

KBC Securities had die dag in zijn korte commentaar ook een raming voor Materials meegestuurd: 4,8 miljard euro. KBC zag daarbij voldoende ruimte om het advies voor DSM te verhogen van Houden naar Accumuleren, met het koersdoelverhoging van 170,00 naar 190,00 euro.

UBS denkt dat Materials circa 4,6 miljard euro waard is, het midden van de bandbreedte van 3,9 miljard en 5,3 miljard euro. De analisten van de Zwitserse bank noemden dit veelzeggend “vuurkracht”. UBS heeft een koopadvies op DSM met een koersdoel van 200,00 euro.

Woensdag kwam ING nog even terug op de aankondiging van DSM en verhoogde het advies van Verkopen naar Kopen en het koersdoel van 90,84 euro naar maar liefst 206,80. ING betuigde zich daarin expliciet geen voorstander te zijn van een waardering op basis van de som-der-delen, omdat nu eenmaal zo lastig te bepalen valt wanneer die som dan gematerialiseerd kan worden, maar DSM had volgens de bank dinsdag duidelijk gemaakt dat dat zorgen hierover niet te groot hoeven te zijn.

Ook Société Générale vond het tijd voor een koersdoelverhoging. De Franse bank zat al op 173,00 euro, maar vindt nu 190,00 euro haalbaar, want de conglomeraatskorting zal eruit lopen. Een koopaanbeveling is echter te veel van het goede, gezien de mooie koersrally van het aandeel DSM. 

Met de koerswijziging zet DSM volgens Société Générale nog meer in op duurzaamheid. En hoewel DSM zegt vooral in te zetten op autonome groei, verwacht de Franse bank nieuwe overnames.

Het meest positief is Deutsche Bank echter, met een koersdoelverhoging van 195,00 naar 215,00 euro. De Duitse bank schat de verkoopopbrengst voor Materials op 5,3 miljard euro.

In 2021 ging de Resins & Functional Materials-tak er bij DSM al uit, waar het bedrijf destijds een boekwinst van 540 miljoen euro aan overhield. Wat overbleef is onder andere sterk in plastics en daarmee in 2020 goed voor een omzet van 1,5 miljard euro bij een groepstotaal van 8,1 miljard euro en een aangepaste EBITDA van 272 miljoen euro op een groepstotaal van 1.534 miljoen euro.

Het aandeel DSM sloot vrijdag op 184,40 euro, een weekwinst van 3,8 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers DSM

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.