Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europarlementariërs verdenken Gazprom van opjagen energierekening

Europarlementariërs verdenken Gazprom van opjagen energierekening
17 sep 2021 om 15:30

BRUSSEL (ANP) – De torenhoge energieprijzen zijn minstens voor een deel boze opzet van het Russische gasbedrijf Gazprom, denkt een groep Europarlementariërs. De Europese Commissie moet onderzoeken of Gazprom de gasprijs moedwillig opdrijft, vinden ze.

De energieprijzen in de Europese Unie zijn zo gestegen dat EU-landen als Spanje zich genoodzaakt zien om in te grijpen. Er zijn aanwijzingen dat Gazprom, de grootste gasproducent ter wereld, de aanvoer afknijpt om druk te zetten op de EU, stelt een veertigtal Europarlementariërs van allerlei pluimage.

Zo weigert het bedrijf, grotendeels staatseigendom, Oekraïense pijpleidingen te gebruiken om het gas naar Europa te vervoeren, schrijven ze aan de commissie. Gazprom zou al evenmin de geslonken Europese gasreserves hebben willen aanvullen voor de winter, terwijl het genoeg gas op voorraad had. Dat het bedrijf minder gas kan winnen door een brand zou zomaar een smoes kunnen zijn.

De Europarlementariërs, onder wie veel Polen en andere Oost-Europeanen maar ook bijvoorbeeld Belgen en Duitsers, denken dat het Gazprom te doen is om een omstreden pijpleiding. Het bedrijf zou de EU onder druk willen zetten om de voltooiing en ingebruikname van deze Nord Stream 2 te laten doorgaan.

De commissie wil nog niet zeggen of ze in actie komt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.