Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Britse politici willen aanpak van banken die investeren in olie

Britse politici willen aanpak van banken die investeren in olie
16 sep 2021 om 06:36

LONDEN (ANP/RTR) – Een groep Britse parlementariërs heeft de Bank of England (BoE) opgeroepen om investeringen van banken in fossiele brandstoffen aan te pakken door te zorgen dat ze moeten betalen voor de klimaatrisico’s die daarbij horen. Ook zou de BoE groene investeringen aan moeten moedigen. Daarmee zou de centrale bank kunnen helpen klimaatverandering tegen te gaan.

De BoE zou volgens de politici moeten ijveren voor het op de juiste manier beprijzen van klimaatrisico’s. Ook zou de centrale bank zich in moeten spannen om te zorgen dat de financiële sector zich conformeert aan de Britse klimaatdoelen. Verder willen de briefschrijvers dat de BoE banken van goedkopere leningen voorziet op voorwaarde dat die naar duurzame projecten gaan, met name van mkb-bedrijven.

De oproep komt van 51 parlementsleden die in een brief aan gouverneur Andrew Bailey van de BoE schrijven dat hij te weinig doet voor het klimaat. De financiële sector plakt namelijk volgens de politici een te laag prijskaartje op klimaatgerelateerde risico’s. Daardoor gaat er nog steeds te veel geld naar fossiele investeringen en te weinig naar de financiering van groene projecten.

Het mandaat van de Britse centrale bank werd onlangs uitgebreid. De BoE moet de regering nu ook helpen bij het halen van de eigen klimaatdoelen. “We steunen de bank bij het in de praktijk brengen van zijn nieuwe mandaat op een manier die past bij de schaal en urgentie van de problemen waar we voor staan”, schrijven de politici.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.