AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 14 september 2021 16:02

DSM koploper in hogere AEX-index op beurs Amsterdam

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - DSM was dinsdag de grootste winnaar in een hoger gesloten AEX-index op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op de nieuwe strategische plannen van het speciaalchemieconcern. Daarnaast ging de aandacht uit naar nieuwe cijfers over de Amerikaanse inflatie die lager uitviel dan verwacht. De inflatie speelt een belangrijke rol bij het beleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken.

De AEX op Beursplein 5 sloot met een plus van 0,8 procent op 797,71 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1095,01 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs gingen tot 0,5 procent omlaag. Frankfurt steeg 0,1 procent.

DSM klom 4,5 procent tot de hoogste koers ooit. Het concern gaat zich volledig richten op gezondheid, voeding en biowetenschappen. De materialendivisie, die hoogwaardige kunststoffen maakt, zal daarbij waarschijnlijk worden verkocht. Analisten van KBC Securities verhoogden het advies voor DSM en schatten de opbrengst van een mogelijke verkoop van de materialentak op 4,8 miljard euro.

ASML

De chipbedrijven Besi, ASML en ASMI behoorden ook tot de sterkste stijgers bij de hoofdfondsen op het Damrak met koerswinsten tot 3,1 procent. Unilever won 0,2 procent. De theedivisie die het levensmiddelenconcern wil verkopen trekt volgens de Britse nieuwszender Sky veel aandacht van investeerders. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway sloot de rij met een min van 1,6 procent.

In Parijs leverden de Franse luxeconcerns Kering, LVMH en Hermès tot 2,9 procent in door zorgen over de nieuwe uitbraken van het coronavirus in de belangrijke Chinese markt. In Kopenhagen klom Pandora juist 6,7 procent. De Deense sieradenverkoper schroefde zijn winstdoel op en gaat meer eigen aandelen inkopen.

Ocado

De Britse onlinesupermarkt Ocado verloor 1,4 procent in Londen na een omzetdaling in het afgelopen kwartaal. De resultaten van JD Sports werden wel goed ontvangen. De Britse verkoper van sportartikelen werd bijna 10 procent hoger gezet.

De euro was 1,1822 dollar waard tegen 1,1817 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 70,62 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 73,69 dollar per vat.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Frankrijk, Asml, Just-eat-takeaway, Kering-holding, Lvmh, Kopenhagen, Verenigde-staten, Damrak

De Aandeelhouder TV

oktober 7, 2022

GOUD verliest glans – 05okt22

oktober 7, 2022

EURODOLLAR onderuit – 06okt22

oktober 7, 2022

TIJDVENSTERCONFLICTEN! – 07okt22

oktober 7, 2022

Bedrijfswinsten verder onder druk

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • 13 oktober

  LIVE Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 20 oktober

  Gevolgen van Russische inval op de financiële markten

 • 08 november

  Tijd om in obligaties te beleggen?

 • 15 november

  Succesvol investeren in duurzame kwaliteitsaandelen

Columns

Nieuw
07 okt 09:42 Bas Heijink

AEX: Steun 632 zal breken

06 okt 13:17 Redactie

ETF v/d Week: Britse index

06 okt 09:35 Nico Inberg

Netflix-serie Gamestop: It can happen again