AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 14 september 2021 10:23

DSM helpt AEX-index aan kleine winst

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging dinsdag licht vooruit onder aanvoering van DSM. Beleggers reageerden enthousiast op de nieuwe strategische plannen van het speciaalchemieconcern. Daarnaast werd gewacht op het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat later op de dag naar buiten komt. De inflatie zit de afgelopen maanden flink in de lift door de heropening van de economie. De Federal Reserve heeft al aangegeven dit jaar te willen beginnen met de afbouw van de coronasteun, onder meer om de inflatie in toom te houden.

DSM steeg 3,6 procent en tikte de hoogste koers ooit aan. Het concern gooit zijn strategie om en gaat zich volledig richten op gezondheid, voeding en biowetenschappen. De materialendivisie, die hoogwaardige kunststoffen maakt, zal daarbij waarschijnlijk worden verkocht. Analisten van KBC Securities verhoogden het advies voor DSM en schatten de opbrengst van een mogelijke verkoop van de materialentak op 4,8 miljard euro.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent hoger op 794,14 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 1097,75 punten. Frankfurt won 0,1 procent en Londen daalde 0,3 procent. Parijs zakte 0,6 procent. De Franse luxeconcerns Kering, LVMH en Hermès gingen opnieuw omlaag door zorgen over de nieuwe uitbraken van het coronavirus in de belangrijke Chinese markt.

Chipbedrijven

Naast DSM behoorden de chipbedrijven Besi, ASML en ASMI tot de sterkste stijgers in de AEX, met winsten tot 1,1 procent. Unilever klom 0,9 procent. De theedivisie die het levensmiddelenconcern wil verkopen trekt volgens de Britse nieuwszender Sky veel aandacht van investeerders. Techinvesteerder Prosus sloot de rij met een min van 1,9 procent.

Pharming won 0,5 procent. De biotechnoloog kwam met resultaten van twee kleinschalige studies naar de behandeling van Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus, met zijn ontstekingsremmer Ruconest en wil verder onderzoek doen.

Pandora

In Kopenhagen klom Pandora 5 procent. De Deense sieradenverkoper schroefde zijn winstdoel op en gaat meer eigen aandelen inkopen. De Britse onlinesupermarkt Ocado verloor 2 procent in Londen na een omzetdaling in het afgelopen kwartaal. De resultaten van JD Sports werden wel goed ontvangen. De Britse verkoper van sportartikelen werd 8 procent hoger gezet.

De euro was 1,1811 dollar waard tegen 1,1817 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 70,97 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 74,12 dollar per vat.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Frankrijk, Pharming-bedrijf, Asml, Kering-holding, Lvmh, Kopenhagen, Verenigde-staten, Federal-reserve

De Aandeelhouder TV

september 30, 2022

Wat zijn die gekke Britten aan het doen? Lukas Daalder (BlackRock) | DeAandeelhouder Podcast Afl. 89

september 30, 2022

Spanningen lopen op | 30 september 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 30, 2022

EURUSD Actie Reactie Actie

september 29, 2022

De NASDAQ Adam bodem – 28sep22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

Columns

Nieuw
29 sep 10:32 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

29 sep 10:38 Redactie

ETF v/d Week: Emerging Markets High Yield

29 sep 08:13 Nico Inberg

Porsche naar beurs voor €82,50