Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Aperam positief gestemd over toekomst

Uitgelicht: Aperam positief gestemd over toekomst
10 sep 2021 om 17:56

(ABM FN) Aperam heeft afgelopen week tijdens een beleggersdag nieuwe doelstellingen gepresenteerd, en daaruit bleek dat de fabrikant van roestvast staal positief gestemd is over de toekomst. 

Beleggers reageerden positief op de presentatie van de fabrikant. Het aandeel sloot de week op 50,86 euro af, ofwel een stijging van 1,0 procent op weekbasis. 

“2021 is een piekjaar, maar het toekomstige normaal zit dichter bij 2021 dan bij [het gemiddelde tussen] 2016 tot en met 2018”, meldde Aperam dinsdag tijdens de prestatie.

Aperam denkt dat de aangepaste EBITDA in 2025 ongeveer 300 miljoen euro hoger uitkomt dan tussen 2016 en 2018. In die periode was de gemiddelde aangepaste EBITDA iets meer dan 500 miljoen euro.

De door Aperam genoemde 300 miljoen euro is inclusief de 150 miljoen euro die de vierde fase van de Leadership Journey zal opleveren, aldus Jefferies. De divisie Alloys & Specialties zal 40 miljoen euro bijdragen.

De voordelen van het Leadership programma zullen blijven doorwerken, met de vijfde fase al in voorbereiding.

Volgens Jefferies zal de aangepaste EBITDA dit jaar rond de 901 miljoen euro uitkomen. Degroof Petercam is zelfs iets positiever met een verwachting van 929 miljoen euro. Wel zal de EBITDA in 2022 vermoedelijk terugvallen naar 809 miljoen euro, zo verwacht Degroof. 

2021 zal naar verwachting een piekjaar zijn, benadrukte Degroof, maar het “nieuwe normaal” zit daar niet ver van, meent de zakenbank. 

Dit jaar is er volgens Aperam sprake zijn van een normale vraag in Europa en Brazilië. Ook was er een prijsherstel in de eerste jaarhelft, en rekent de fabrikant op hogere prijzen in de tweede helft. Ook worden er boekwinsten gerealiseerd.

Volgens Degroof Petercam zal Aperam in 2021 genieten van flinke positieve voorraadaanpassingen als gevolg van de hogere basisprijzen. Dit zou in 2021 tot 100 miljoen euro kunnen bijdragen, aldus Degroof. 

Verder liggen de basisprijzen in Europe boven het historische gemiddelde, merkte Degroof op. De prijzen zullen in de komende twee jaren vermoedelijk wel dalen. 

De sterke resultaten vertalen zich ook in een sterke vrije kasstroom, waardoor er voldoende ruimte is om aandeelhouders te belonen. 

Aperam zei dinsdag dat het de overtollige cash blijft uitkeren aan de aandeelhouders, en het dividend zal progressief stijgen.

Aperam stelde zichzelf tijdens de presentatie de vraag waarom iemand in het bedrijf zou moeten investeren. Onder meer omwille van de plannen, het bewezen track record, de focus op de balans en de beloning van de aandeelhouder en producten die ook in de toekomst nodig zijn, beantwoorde de fabrikant die vraag.

Degroof Petercam is van mening dat de waardering van Aperam aantrekkelijk is. De structurele verbetering is volgens de zakenbank nog niet ingeprijsd. Daarom werd het koopadvies herhaald met een koersdoel van 67,00 euro. Jefferies is wat voorzichtiger, met een Houden advies en een koersdoel van 54,00 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Aperam

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.