Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: AB InBev en Heineken onder druk

Uitgelicht: AB InBev en Heineken onder druk
10 sep 2021 om 19:35

De aandelen Heineken en AB InBev kregen afgelopen week een tik op de neus van circa 3 procent.

Beleggers lijken zich zorgen te maken dat de brouwers margedruk zullen ervaren door oplopende kosten. Afgelopen week waarschuwde verfgigant AkzoNobel hier al voor, nadat twee Amerikaanse sectorgenoten Akzo reeds voorgingen.

Ook voor de brouwers kwam er een waarschuwing uit de VS. De Boston Beer Company trok halverwege de week de outlook voor 2021 in. De winst zal dit jaar zelfs “ruim” onder de eerder afgegeven winstverwachting uitkomen, vreest de brouwer. De tegenwind zit volgens Boston Beer niet aan de kostenkant, maar aan de omzetkant. Er zal dit jaar veel minder hard seltzer worden verkocht dan aanvankelijk gedacht.

Hard seltzer is voor Heineken geen grote bron van inkomsten. Voor AB InBev is de blootstelling groter, meent zakenbank Jefferies. Die denkt dat 3 tot 4 procent van de volumes die de brouwer afzet in de VS voor rekening komt van hard seltzers. Toch valt ook hier de blootstelling mee, vindt de bank. En analisten van Kepler Cheuvreux merkten op dat ondanks de tegenwind AB InBev nog altijd marktaandeel wint met zijn aanbod van hard seltzers.

Analisten maken zich wel zorgen over de kostenkant van de brouwers.

Door oplopende kosten voor grondstoffen, verpakkingsmateriaal en transport zullen de marges onder druk komen, waarschuwt Bank of America.

De analisten van de Amerikaanse bank verwachten dat de kosten volgend jaar met 12 tot 13 procent stijgen en daarmee op het hoogste niveau sinds 2008 uitkomen. Dit verklaart volgens de bank ook de tegenvallende koersprestaties van de bouwers in de afgelopen periode.

Dankzij 700 miljoen euro aan kostenbesparingen zal Heineken de marge volgend jaar volgens Bank of America toch weten te verhogen. Daarbij steunt de brouwer ook op een herstel van de Europese horeca en prijsverhogingen. De Amerikaanse bank rekent in 2022 voor de Amsterdamse brouwer op een margestijging van 0,7 procentpunt. 

Voor AB InBev belooft het een grotere uitdaging te worden, denken de analisten. Er is minder ruimte bij AB InBev om de marges te beschermen en de brouwer zal ook minder dan sectorgenoten profiteren van de heropening van de horeca, verwacht de bank. Kortom, 2022 belooft opnieuw een jaar van margedaling te worden, vermoedelijk met 0,8 procentpunt. De consensus rekent volgens Bank of America juist op een margestijging, al is het neerwaarts potentieel volgens de bank beperkt na de recente koersdaling.

JPMorgan Cazenove lijkt het vertrouwen in AB InBev inmiddels kwijt. Begin deze maand plaatste de bank het aandeel op de verkooplijst.

De brouwer zit volgens analisten al in het midden van een meerjarige neerwaartse winstcyclus en zij zien op korte termijn geen ommekeer.

De zakenbank houdt voor 2022 rekening met de grootste tegenwind op het gebied van grondstofprijzen ooit voor AB InBev, wat door de markt nog wordt onderschat. De bank verlaagde de raming voor de winst per aandeel voor 2022 met 6 procent. Daarmee zit de zakenbank 10 procent onder de consensus.

JPMorgan blijft een druk op de marges zien als gevolg van meer concurrentie en de stijgende populariteit van zogeheten Beyond Beer met Inbev-merken als Ritas, Babe en Social Club Seltzer.

Tevens zorgt de schuldpositie van de brouwer voor een verhoogd risicoprofiel.

Maar het is niet alleen de kostenkant die voor terughoudendheid zorgt.

Coronalockdowns in Vietnam pakken negatief uit voor Heineken, waarschuwen analisten van Credit Suisse.

In 2019 was het Aziatische land goed voor ongeveer 12 procent van de winst van Heineken. En de maatregelen tegen het coronavrius in Vietnam zetten dan ook een rem op het aandeel, denkt Credit Suisse, dat zelf ook op een lagere volumegroei rekent. 

De bank verlaagde zijn raming voor de autonome volumegroei in 2021 van 6,8 naar 5,8 procent. De consensus ligt op 6,6 procent.

“Maar onze raming voor de autonome omzetgroei van 12,9 procent in 2021 is in lijn met de consensus en we zijn positiever over de prijsmix”, aldus de analisten van Credit Suisse.

De winstraming voor 2021, maar ook die voor 2022 en 2023, liet de bank ongewijzigd. Daarmee is Credit Suisse 6 tot zelfs 14 procent optimistischer dan de consensus.

“Kijkend naar 2022 denken we dat de markt de prijskracht van Heineken en de ruimte om de druk van hogere grondstofkosten te managen, onderschat.” Daarbij verwacht de bank ook dat de coronarestricties in Vietnam in het vierde kwartaal zullen versoepelen, nu de vaccinatiegraad stijgt.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Ahold Delhaize
    * *
  • Alfen
    * *
  • BNP Paribas
    * *
  • CM.COM
    * *
  • Inpost
    * *
  • JDE Peet’s
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.