Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Juridische tik Apple in zaak tegen Fortnite-maker Epic Games

Juridische tik Apple in zaak tegen Fortnite-maker Epic Games
10 sep 2021 om 17:37

OAKLAND (ANP/BLOOMBERG) – Techconcern Apple heeft in de rechtszaal een gevoelige nederlaag geleden in de slepende zaak tegen Epic Games, de maker van het populaire spel Fortnite. De rechter besliste dat Apple ontwikkelaars moet toestaan om aankopen te doen buiten de App Store van het bedrijf om. Dat raakt direct aan de inkomsten van Apple.

Epic vindt dat de commissie van maximaal 30 procent die Apple vraagt voor alle verkopen van apps, abonnementen en aankopen via de App Store buitenproportioneel is. Vorig jaar besloot Epic een eigen betalingssysteem aan te zetten in Fortnite, wat tegen de regels van de App Store indruist.

Toen Apple besloot het populaire spel daarom uit de softwarewinkel te verwijderen, beschuldigde Epic Apple van monopolistisch gedrag en sleepte het Apple voor de rechter. Die ging mee in de eis van Epic, maar oordeelde ook dat de gameproducent schuldig is aan contractbreuk en om die reden een schadevergoeding moet betalen. Het oordeel betekent evenwel dat er een flinke hap wordt genomen uit de winstgevendheid van de App Store. Volgens analisten brengt de App Store meer dan 20 miljard dollar (17 miljard euro) per jaar binnen met een winstmarge van meer dan 75 procent.

Tegenslag

In de beschikking van vrijdag staat dat Apple ontwikkelaars niet mag verbieden om in hun apps “externe links of andere oproepen tot actie die klanten naar aankoopmechanismen leiden” op te nemen. Het besluit is een grote tegenslag voor ’s werelds waardevolste bedrijf, dat steeds meer kritiek krijgt en daardoor wereldwijd extra onder de aandacht van wetgevers en regelgevende instanties staat. De verwachting is dat Apple in beroep zal gaan. Daardoor zal de juridische strijd nog minstens een jaar voortslepen. Mogelijk dat de kwestie voor het Amerikaanse hooggerechtshof komt.

Apple maakte onlangs bekend dat het de regels van zijn App Store zou versoepelen voor de meeste ontwikkelaars. Het techbedrijf beloofde al toe te staan dat bedrijven zoals Netflix gebruikers via een link in de app een betaald account kunnen laten aanmaken. De nieuwe regels golden evenwel niet voor ontwikkelaars van spellen voor de iPhone. In de uitspraak nu geldt dat dus wel.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.