Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chipbedrijven houden AEX-index nipt in het groen

Chipbedrijven houden AEX-index nipt in het groen
10 sep 2021 om 15:54

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een kleine winst het weekend ingegaan. De leidende graadmeter dankte het positieve slot vooral aan de winsten van chipbedrijven ASMI, Besi en chipmachinemaker ASML. De positieve teneur op de Europese beurzen van eerder op de dag, mede door het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese collega Xi Jinping, sloeg gedurende de sessie om.

Xi en Biden spraken voor het eerst sinds Biden aan de macht is met elkaar. Biden wilde er naar eigen zeggen voor zorgen dat de "concurrentie" tussen de twee grootmachten geen "conflict" wordt. De betrekkingen tussen Washington en Peking waren flink bekoeld sinds de uitbraak van de coronapandemie en de westerse kritiek op de machtsgreep in Hongkong en de onderdrukking van de Oeigoeren in de regio Xinjiang.

De AEX-index sloot nog net met een winst van 0,2 procent op 788,49 punten. Tegenover de positieve teneur in de chipsector stond een stevig verlies van vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield dat bijna 4 procent kwijtspeelde. De MidKap daalde 0,8 procent tot 1091,16 punten. Ook hier sloot een vastgoedfonds de rij. Eurcommercial Properties verloor 3,3 procent. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs zagen een eerdere winst verdampen en verloren tot 0,5 procent. Londen bleef ternauwernood in het groen.

ASML

ASMI, Besi en ASML stegen tot 4 procent, mede dankzij positieve analistenrapporten. AlphaValue/Baader verhoogde het advies voor ASMI en Berenberg schroefde de koersdoelen voor ASMI en ASML flink op.

Just Eat Takeaway verloor 0,6 procent. Maaltijdbezorger Grubhub, eigendom van Just Eat Takeaway, sleept samen met DoorDash en Uber Eats de stad New York voor de rechter. New York stemde onlangs in met een wet die maaltijdbezorgingsbedrijven een maximum stelt van 15 procent commissie die zij aan restaurants mogen doorberekenen.

EasyJet

In Londen daalde easyJet bijna 4 procent ondanks dat de Britse luchtvaartmaatschappij verklaarde open te staan voor een eventuele overname. De budgetvlieger zag zijn aandelenkoers donderdag ruim 10 procent kelderen na het afwijzen van een overnamebod van een niet nader genoemde partij. Naar verluidt kwam het bod van de Hongaarse prijsvechter Wizz Air.

De euro was 1,1830 dollar waard tegen 1,1822 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent meer op 69,56 dollar. Brentolie werd 1,9 procent duurder, op 72,77 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!