Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Shell: wereld zal komende decennia nog olie en gas nodig hebben

Shell: wereld zal komende decennia nog olie en gas nodig hebben
9 sep 2021 om 12:06

DEN HAAG (ANP) – De wereld zal ook de komende decennia nog olie en gas nodig hebben. Dat is de reactie van olie- en gasconcern Shell op een doorberekening van denktank Carbon Tracker van het advies van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) om te stoppen met ‘nieuw’ gas en ‘nieuwe’ olie om aan klimaatdoelen te voldoen. Shell laat weten nu al minder naar nieuwe olie- en gasvelden te zoeken.

Shell verwacht dat het nooit meer zoveel olie zal produceren als in 2019. Een woordvoerder van de multinational zegt dat Shell de grootste bijdrage kan leveren aan de energietransitie door te helpen de vraag van klanten naar schonere producten te vergroten. “Meer dan 90 procent van onze uitstoot wordt veroorzaakt doordat klanten onze brandstoffen en andere energieproducten gebruiken”, zegt hij.

Carbon Tracker becijferde dat de productie van Shell door het niet openen van nieuwe locaties voor olie- en gaswinning met 44 procent zou teruglopen in 2030. Het IEA waarschuwde eerder dit jaar nog dat bedrijven geen nieuwe velden meer zouden moeten ontginnen om de opwarming van de aarde te beperken. Daarmee zouden oliebedrijven afhankelijk worden van locaties die zij nu al hebben, maar die raken leeg.

Fossiele brandstoffen minder gewild

De denktank waarschuwt investeerders in de bedrijven voor kapitaalvernietiging als de huidige investeringen in ‘nieuw’ gas en olie worden doorgezet. Carbon Tracker zegt dat de fossiele brandstoffen binnenkort minder gewild zullen zijn door een toenemend aanbod van duurzame energiebronnen.

De rechtbank in Den Haag bepaalde in mei dat Shell zijn eigen CO2-uitstoot in 2030 netto met 45 procent moet hebben verminderd. Daarnaast moet het bedrijf zich volgens de rechter inspannen om ook de uitstoot van leveranciers en klanten met dat percentage te doen verminderen.

Milieudefensie, dat de zaak tegen de multinational had aangespannen, ziet in het rapport van Carbon Tracker de bevestiging dat de rechter een goede uitspraak heeft gedaan. “Het is heel simpel: 45 procent minder CO2 in 2030 betekent stoppen met het zoeken naar en gebruiken van nieuwe olie- en gasvelden”, vindt directeur Donald Pols. “En dat is precies wat Shell nu nalaat.” Volgens Pols investeert Shell nog steeds veel meer “in het probleem” dan in de oplossing van de klimaatcrisis, doordat in het investeringsbeleid nog altijd olie en gas centraal staan.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.