Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Oud-topman AkzoNobel Aarnout Loudon (84) overleden

Oud-topman AkzoNobel Aarnout Loudon (84) overleden
9 sep 2021 om 16:35

DEN HAAG (ANP) – Oud-bestuursvoorzitter van verfbedrijf AkzoNobel Aarnout Loudon is op 84-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden in zijn woonplaats Den Haag. Dat meldt zijn familie aan het ANP. Loudon was van 1995 tot 1999 Eerste Kamerlid voor de VVD en van 1996 tot 2006 voorzitter van de raad van commissarissen van de bank ABN AMRO.

Ook is de geboren Hagenaar bestuurder geweest bij onder meer werkgeversorganisatie VNO, olie- en gasconcern Shell, het Concertgebouw en de Vereniging Rembrandt.

Loudon werd in 1982 bestuursvoorzitter bij Akzo, dat toen al met bijna 80.000 werknemers een van Nederlands grootste ondernemingen was. Hij bleef twaalf jaar aan en werd ook wel bekend als ‘Mr. Akzo’. Met de overname van het Zweedse chemiebedrijf Nobel in 1994 maakte hij van de onderneming een van de grootste verfproducenten van de wereld.

Industrie-adel

Hij was een nazaat van de ‘industrie-adel’, die in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw ontstond. Zijn familie is door het gouverneur-generaalschap van Loudons overgrootvader in de voormalige kolonie in de adelstand verheven. Paardrijden, de slipjacht te paard en het verzamelen van kunst waren zijn belangrijkste hobby’s.

Loudon werd op 10 december 1936 geboren in Den Haag. In zijn jeugd zat hij enkele jaren in jappenkampen, zoals de interneringskampen van de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog worden genoemd. Zijn vader overleefde de oorlog niet. Loudon was ook eerste voorzitter van de Nederlandse Veteranendag.

Hij wordt volgende week dinsdag in besloten kring begraven. AkzoNobel spreekt in een reactie van een “droevig bericht”. “Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor AkzoNobel betekend heeft en zullen hem met veel respect herinneren. Wij wensen zijn familie en dierbaren veel kracht toe in deze moeilijke tijd”, aldus het bedrijf in een verklaring.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.