Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

El Salvador maakt bitcoin als eerste land wettig betaalmiddel

El Salvador maakt bitcoin als eerste land wettig betaalmiddel
7 sep 2021 om 13:12

SAN SALVADOR (ANP/RTR/BLOOMBERG) - El Salvador is het eerste land ter wereld waar cryptomunt bitcoin wordt geaccepteerd als een wettig betaalmiddel. Iedere inwoner die een rekening opent in de bitcoin-portemonnee Chivo van de overheid krijgt 30 dollar aan bitcoin cadeau. Het Centraal-Amerikaanse land heeft de afgelopen tijd 400 bitcoins ingekocht. Die hebben momenteel een waarde van zo'n 17,5 miljoen euro.

Het tot wettig betaalmiddel maken van bitcoin ging op de eerste dag gepaard met problemen. Zo was de digitale portemonnee Chivo een tijd lang niet te gebruiken vanwege serverproblemen. "Het systeem is offline terwijl de capaciteit van de servers wordt vergroot", twitterde president Nayib Bukele.

Bitcoin een wettig betaalmiddel maken naast de Amerikaanse dollar was een plan van Bukele. Hij hoopt ook dat meer mensen zo gebruik kunnen maken van het financiële systeem. Uit peilingen zou blijken dat Salvadoranen sceptisch zijn over het gebruik van de bitcoin, onder meer doordat de waarde flink kan schommelen. Critici wijzen erop dat het de risico's voor financiële instellingen groter zou kunnen maken. Ook zouden cryptomunten zoals bitcoin het witwassen van geld vergemakkelijken.

Goedkoper

Met bitcoins wordt het voor inwoners van El Salvador die in het buitenland werken, meestal in de Verenigde Staten, goedkoper om geld te sturen naar hun familie. Dat kost Salvadoranen nu jaarlijks honderden miljoenen dollars aan commissies. Bedrijven in het land zullen de digitale munt moeten accepteren in ruil voor goederen en diensten. De overheid gaat bitcoins ook accepteren voor het betalen van belastingen.

El Salvador is van plan nog veel meer bitcoins te kopen, zei president Nayib Bukele eerder op Twitter. Het kleine land had in 2020 een bruto binnenlands product van ruim 24 miljard dollar. Volgens de meest recente cijfers van de Wereldbank leeft 29 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Zij verdienen minder dan 5,50 dollar per dag.

Een bitcoin was dinsdagmiddag rond 14.30 Nederlandse tijd bijna 51.000 dollar waard (zo'n 43.000 euro). De cryptomunt is bezig aan een flinke opmars. De afgelopen zeven dagen won de bitcoin ruim 11 procent aan waarde. Die komt inmiddels weer dichter in de buurt van het recordniveau van 64.895 dollar dat in april werd bereikt.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!