AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP zaterdag, 4 september 2021 06:55

AWVN: Meeste werkgevers willen weten of personeel is gevaccineerd

AMSTERDAM (ANP) - Een grote meerderheid van de Nederlandse werkgevers wil weten of hun werknemers zijn gevaccineerd. Ze willen dat het in ieder geval voor bepaalde banen mogelijk wordt om te registreren of medewerkers zijn ingeënt. Dat meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van werkgevers in Nederland, op basis van onderzoek onder meer dan 600 bedrijven waar de Volkskrant eerder over schreef.

Van de ondervraagde werkgevers vindt 70 procent dat ze de mogelijkheid moeten hebben om naar de vaccinatiestatus van hun medewerkers te vragen. Van die groep zou dan vervolgens 93 procent maatregelen nemen als ze weten dat er ongevaccineerden zijn onder hun personeel. Driekwart zou in dat geval een negatieve testuitslag willen zien. Zes op de tien werkgevers zouden extra beschermingsmaatregelen treffen en de helft wil niet-gevaccineerden overtuigen. Van de werkgevers maakt 70 procent zich zorgen over de veiligheid vanwege ongevaccineerden.

AWVN meldt dat 30 procent van de werkgevers het onwenselijk vindt wanneer ze naar de vaccinatiestatus van hun personeel zouden mogen vragen. Daarvan vindt driekwart dat een inbreuk op de privacy.

Dilemma's

Coronaminister Hugo de Jonge zei eerder deze week nog dat van een vaccinatieplicht op de werkvloer geen sprake kan zijn. "De wet staat dat niet toe, en we gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan", zei hij daarover. De Jonge zei wel te begrijpen dat werkgevers een veilige omgeving voor hun werknemers willen creëren. "Ik snap dat er dilemma's zijn. Dat betekent dat we de de komende tijd het gesprek met werkgevers en werknemers aangaan." De Jonge wilde niet oordelen over het plan van LeasePlan.

Die leasemaatschappij maakte eerder deze week bekend dat het van zijn personeel verlangt dat het ingeënt is tegen corona als het weer naar kantoor komt. Vakbonden FNV en CNV lieten in een reactie weten het onacceptabel te vinden dat werkgevers werknemers verplichten om zich te laten vaccineren. Zij wijzen op de grondrechten van werknemers op het gebied van privacy en lichamelijke integriteit en hopen dat LeasePlan het besluit herziet.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Nederland, Leaseplan, Lease-overeenkomst, Fnv, Vaccin

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…