Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Pensioenfonds PME uit de fossiele olie- en gasindustrie

Pensioenfonds PME uit de fossiele olie- en gasindustrie
3 sep 2021 om 05:27

DEN HAAG (ANP) – Pensioenfonds PME heeft afscheid genomen van alle beleggingen in de fossiele olie- en gasindustrie. Het metaalfonds wil zich meer richten op “sectoren die de energietransitie mogelijk maken, zoals netbeheer en energieopslag”, zegt PME-bestuurder Eric Uijen in een verklaring.

PME wijst op het belang om klimaatverandering aan te pakken. Het haalt daarvoor onder andere het onlangs gepubliceerde rapport van VN-klimaatpanel IPCC aan, alsook rechtelijke uitspraken in de Urgenda- en Shell-zaak. “Alles wijst dezelfde kant op, wereldwijd moet en gaat de CO2-uitstoot de komende tien jaar drastisch naar beneden. De gevolgen van klimaatverandering voltrekken zich op dit moment onder onze ogen”, zegt Uijen, die benadrukt dat de deelnemers niets in hun pensioen zullen merken van dit besluit. “Ons ambitieus klimaatbeleid en een goed pensioen gaan heel goed samen.”

Het pensioenfonds laat weten in zijn klimaatbeleid zich nu te gaan richten op grote verbruikers van fossiele energie. “Van hen wordt verwacht dat zij de bakens verzetten richting een schoon energiesysteem”, aldus PME.

PME is een van de vijf grote pensioenfondsen. Het beheert de pensioenrechten van circa 630.000 (oud-)werknemers in de metalektro en heeft een belegd vermogen van 62 miljard euro.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.