Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Personeel Japanse zakenbank mag niet thuis roken tijdens werktijd

Personeel Japanse zakenbank mag niet thuis roken tijdens werktijd
1 sep 2021 om 08:58

TOKIO (ANP) – Medewerkers van de grote Japanse zakenbank Nomura mogen tijdens werktijd niet roken. Die regel geldt vanaf oktober ook als ze vanuit huis werken. Nomura laat weten uit te gaan van wederzijds vertrouwen en gaat niet controleren of het personeel zich aan het voorschrift houdt.

“Er moet een werkomgeving zijn waarin iedereen gezond is en levendig, zodat medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen”, zo heeft persbureau Bloomberg in een verklaring van het bedrijf gelezen. Nomura gaat daarnaast alle rookruimtes binnen het bedrijf voor het einde van het jaar sluiten. Ook raadt het bedrijf aan om na het roken tijdens lunch of pauzes minstens drie kwartier weg te blijven van kantoor om “derdehands meeroken” te voorkomen.

Het handelshuis wil stimuleren dat medewerkers stoppen met roken. Het percentage werknemers van het bedrijf dat rookt was 20 procent in maart 2020 en moet tegen 2025 zo’n 12 procent zijn. Nomura biedt werknemers sinds 2017 financiële hulp om te helpen stoppen.

Er zijn meer Japanse bedrijven die maatregelen nemen om werknemers te ontmoedigen om te roken. Zo verbood snackfoodmaker Calbee medewerkers al in 2018 te roken tijdens werktijd. De gezondheid van het personeel en hun familie werd als essentieel gezien voor de groei van het bedrijf. Voedingsverwerker Ajinomoto heeft werknemers in 2019 verboden tijdens werktijd te roken.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schrijft op zijn website dat roken veruit de belangrijkste leefstijlfactor is waardoor mensen ziek worden of overlijden, belangrijker dan ongezonde voeding of te weinig bewegen. Ook passief roken, of meeroken, kan volgens het RIVM de gezondheid negatief beïnvloeden. In Nederland zijn rookruimtes per 1 juli niet meer toegestaan in publieke sectoren en openbare gebouwen. Vanaf 1 januari geldt dat ook voor rookruimtes in het bedrijfsleven.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.