Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Deutsche Bahn wil met lastminuteaanbod treinstaking voorkomen

Deutsche Bahn wil met lastminuteaanbod treinstaking voorkomen
1 sep 2021 om 18:25

BERLIJN (ANP/DPA) – Spoorvervoerder Deutsche Bahn heeft een nieuw aanbod gedaan aan machinistenvakbond GDL. Daarmee wil het Duitse staatsbedrijf op het laatste moment een nieuwe staking van machinisten in Duitsland voorkomen.

Het treinverkeer in Duitsland zou vanaf donderdag voor zeker vijf dagen worden verstoord door de acties. Dat betekende de derde stakingsronde in korte tijd die het treinverkeer deels platlegt. Het goederenvervoer per spoor is sinds woensdag al verstoord. Ook internationale treinen, zoals de nachttrein van Amsterdam naar Wenen, rijden woensdagavond niet.

De staking is het gevolg van een loonconflict, waarbij het vooral gaat om de timing van loonsverhogingen. Deutsche Bahn heeft voorgesteld om de lonen met 1,5 procent te verhogen in januari 2022 en met nog eens 1,7 procent in maart 2023. De vakbond wil echter al in 2021 een loonsverhoging zien, plus een bonus van 600 euro, en een tweede loonsverhoging van 1,8 procent in 2022.

Oplossing

In het nieuwe aanbod zit in ieder geval de coronabonus van 600 euro. Volgens Deutsche Bahn wordt ook aan andere eisen van GDL voldaan. De vakbond heeft nog niet op het nieuwe aanbod gereageerd.

Bondskanselier Angela Merkel zei te hopen dat er snel een “duurzame oplossing voor alle partijen wordt gevonden”. De regering deed ook een beroep op de mensen die betrokken zijn bij de loononderhandelingen om de gevolgen voor passagiers te beperken. Berlijn mengt zich evenwel niet in de onderhandelingen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.