Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Prosus stuwt AEX verder richting 800 puntengrens

Prosus stuwt AEX verder richting 800 puntengrens
31 aug 2021 om 07:53

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index zette dinsdag de opmars richting de 800 puntengrens voort onder aanvoering van Prosus. Beleggers reageerden positief op een grote overname door de techinvesteerder in India. Tegenvallende cijfers uit China, waar de dienstensector voor het eerst sinds februari 2020 een krimp liet zien, zorgden daarbij voor enige terughoudendheid.

Daarnaast werd uitgekeken naar de inflatiecijfers van het eurogebied. De geldontwaarding loopt al enige tijd flink op in zowel de Verenigde Staten als Europa. Voor de Amerikaanse Federal Reserve was dat al reden om aan te geven dat nog dit jaar een begin wordt gemaakt met het afbouwen van de coronasteun. De Europese Centrale Bank heeft tot nu toe aangegeven geen haast te hebben met het terugdraaien van de coronamaatregelen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 791,54 punten. De graadmeter koerst af op een winst van bijna 5 procent in augustus. De MidKap klom ook 0,3 procent, tot 1105,05 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,4 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, verloor de FTSE-index 0,1 procent.

Prosus

Prosus dikte 3,1 procent aan. De techinvesteerder neemt de Indiase betalingsdienstverlener BillDesk over voor 4,7 miljard dollar, omgerekend zo’n 4 miljard euro. Prosus brengt het bedrijf onder in zijn betalingsdienstentak PayU. Zorgtechnologiebedrijf Philips profiteerde van een koopadvies van ING en klom 1,7 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een min van 1,3 procent.

In de MidKap ging Galapagos (plus 3,5 procent) aan kop. Topman en medeoprichter Onno van de Stolpe van de biotechnoloog heeft plannen om met pensioen te gaan. Hij zal aanblijven tot een opvolger is gevonden. Galapagos kampte de afgelopen tijd met tegenslagen. Zo werd eerder het reumamiddel in de Verenigde Staten niet goedgekeurd en vielen de testresultaten van een middel tegen longfibrose tegen.

Air France-KLM

Winkelvastgoedinvesteerder Eurocommercial Properties en luchtvaartcombinatie Air France-KLM waren de grootste dalers bij de middelgrote bedrijven, met minnen van 1,8 en 1,1 procent. Arcadis won 0,5 procent. Het advies- en ingenieursbureau gaat gasmaatschappij NAM helpen met het ontmantelen van 28 gaswinlocaties in Groningen.

De euro was 1,1824 dollar waard, tegen 1,1796 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 69,08 dollar. Brentolie kostte ook 0,2 procent minder, op 73,28 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.