Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ACM dwingt bedrijven te stoppen met misleiden klanten slotenmaker

ACM dwingt bedrijven te stoppen met misleiden klanten slotenmaker
31 aug 2021 om 09:54

DEN HAAG (ANP) – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft twee digitale advertentiebedrijven gedwongen te stoppen met het misleiden van klanten die op zoek zijn naar een slotenmaker of een andere spoeddienst willen inhuren. De bedrijven wekten met een groot aantal websites de indruk dat de consument er een gecertificeerde lokale ondernemer kon inhuren. Daar was in werkelijkheid niet altijd sprake van en daardoor liep de klant volgens de toezichthouder het risico om te maken te krijgen met een onbetrouwbare partij.

“De consument die zichzelf heeft buitengesloten of die een verstopt toilet heeft, gaat online op zoek naar een snelle en betrouwbare oplossing”, zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. “In de praktijk staat het helaas niet altijd vast dat het om een lokale partij gaat en wordt kwaliteit niet altijd gecontroleerd.”

De advertentiebedrijven Leadle BV en Allfree BV, ook wel leadbedrijven genoemd, sluizen via hun websites klanten door naar een partij die de klus aanneemt. Daar moeten de leadbedrijven van de ACM duidelijk over zijn. Ook moeten ze vermelden wat een klus kost en welke voorwaarden er gelden.

Dwangsommen

Voldoen de bedrijven daar niet aan, dan moeten ze dwangsommen betalen tot een maximum van respectievelijk 37.000 euro en 89.000 euro. “Sinds de aankondiging van de last onder dwangsom hebben zowel Leadle BV als Allfree BV al goede wijzigingen aan hun websites doorgevoerd”, aldus de ACM.

De ACM pakte onbetrouwbare slotenmakers eerder dit jaar al op een andere manier aan. Zo verwijderde Google in overleg met de toezichthouder vanaf begin dit jaar de advertenties van de oplichters. Ook zijn websites van onbetrouwbare partijen weggehaald en heeft de ACM telefoonnummers laten blokkeren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.