AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 31 augustus 2021 09:54

ACM dwingt bedrijven te stoppen met misleiden klanten slotenmaker

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft twee digitale advertentiebedrijven gedwongen te stoppen met het misleiden van klanten die op zoek zijn naar een slotenmaker of een andere spoeddienst willen inhuren. De bedrijven wekten met een groot aantal websites de indruk dat de consument er een gecertificeerde lokale ondernemer kon inhuren. Daar was in werkelijkheid niet altijd sprake van en daardoor liep de klant volgens de toezichthouder het risico om te maken te krijgen met een onbetrouwbare partij.

"De consument die zichzelf heeft buitengesloten of die een verstopt toilet heeft, gaat online op zoek naar een snelle en betrouwbare oplossing", zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. "In de praktijk staat het helaas niet altijd vast dat het om een lokale partij gaat en wordt kwaliteit niet altijd gecontroleerd."

De advertentiebedrijven Leadle BV en Allfree BV, ook wel leadbedrijven genoemd, sluizen via hun websites klanten door naar een partij die de klus aanneemt. Daar moeten de leadbedrijven van de ACM duidelijk over zijn. Ook moeten ze vermelden wat een klus kost en welke voorwaarden er gelden.

Dwangsommen

Voldoen de bedrijven daar niet aan, dan moeten ze dwangsommen betalen tot een maximum van respectievelijk 37.000 euro en 89.000 euro. "Sinds de aankondiging van de last onder dwangsom hebben zowel Leadle BV als Allfree BV al goede wijzigingen aan hun websites doorgevoerd", aldus de ACM.

De ACM pakte onbetrouwbare slotenmakers eerder dit jaar al op een andere manier aan. Zo verwijderde Google in overleg met de toezichthouder vanaf begin dit jaar de advertenties van de oplichters. Ook zijn websites van onbetrouwbare partijen weggehaald en heeft de ACM telefoonnummers laten blokkeren.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Google-llc

De Aandeelhouder TV

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

 • 21 maart

  Waar komt rendement nou eigenlijk vandaan?

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt