AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Vakbonden: verplichte vaccinatie van werknemers onacceptabel

Vakbonden: verplichte vaccinatie van werknemers onacceptabel
30 aug 2021 om 12:57

DEN HAAG (ANP) - Het is onacceptabel dat werkgevers hun werknemers verplichten om zich te laten vaccineren. Dat zeggen vakbonden FNV en CNV over het voornemen van leasemaatschappij LeasePlan voor een vaccinatie-eis voor kantoorpersoneel. Zij wijzen op de grondrechten van werknemers op het gebied van privacy en lichamelijke integriteit.

Vakbond CNV hoopt dat de multinational het besluit zo snel mogelijk herziet. "Werknemers mogen nooit tot vaccinatie worden verplicht. LeasePlan gaat hiermee een grens over die voor ons niet acceptabel is", aldus voorzitter Piet Fortuin.

FNV deelt deze opvatting. Zodra er klachten of vragen komen vanuit leden die werkzaam zijn bij LeasePlan, zegt de vakbond in gesprek te gaan. Over het algemeen kreeg FNV nog niet veel belletjes over de kwestie rond verplicht vaccineren vanuit de baas. "Daarom gaan wij ervan uit dat er onder onze leden weinig werkgevers zijn die het opleggen", zegt een woordvoerder.

LeasePlan

Het Financieele Dagblad meldde eerder dat LeasePlan het eerste in Nederland gevestigde bedrijf is dat met een vaccinatieverplichting voor personeel komt, hetgeen juridisch overigens niet is toegestaan. Het bedrijf heeft circa 8000 werknemers in dertig landen. Daarvan werken er ruim duizend in Nederland op kantoor. LeasePlan heeft onder andere kantoren in Almere, Breukelen, Veghel, Moordrecht en Zwolle.

Werkgeverskoepel VNO-NCW vindt dat ondernemers in ieder geval de keuze moeten krijgen om naar een vaccinatie of test te vragen. "Zo ontstaat meer richting over wat kan en niet", zegt een woordvoerder, die daarbij benadrukt dat de privacy gewaarborgd moet zijn.

Volgens de koepel leeft het onderwerp bij leden. "Wij zien dat ondernemers erg bezig zijn met wat ze wel en niet mogen vragen op het vlak van vaccineren en er vaker vragen over hebben." Dat was een maand geleden nog anders, toen VNO-NCW zei dat de discussie nauwelijks speelde bij de achterban. De werkgeversorganisatie denkt dat de extra belangstelling komt door een verdere terugkeer naar kantoor, mogelijk vanaf 20 september. Voor die datum heeft het kabinet nieuwe versoepelingen van de coronaregels aangekondigd als de situatie dat toelaat.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!