Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: ASR Nederland verrast

Uitgelicht: ASR Nederland verrast
27 aug 2021 om 19:12

ASR Nederland was deze week een van de winnaars in de AEX-index dankzij sterker dan verwachte halfjaarcijfers, die lagere kosten en claims paarden aan stevige premiegroei. Hoewel sectorgenoten NN Group en Aegon ook al de verwachtingen hadden overtroffen, waren analisten erg te spreken over de verzekeraar.

Net als een jaar eerder lagen de fysieke schades zoals auto- en brandschades op een laag niveau door de coronacrisis, maar de verbetering zat vooral bij de arbeidsongeschiktheidpolissen, waarin ASR zich specialiseert. Hier was het ziekteverzuim veel lager dan een jaar eerder, toen er veel meer bedrijven stillagen door de pandemie. “Dat nadelige effect was nu veel kleiner”, zei chief financial officer Annemiek van Melick.

De kosten en claims als percentage van de premies daalden bij de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen sterk, van 99 naar 92 procent. Een tariefsverhoging droeg bij aan de hogere premie-inkomsten. “Dat was echt nodig”, zei Van Melick. “We hebben een zeer sterke marktpositie in arbeidsongeschiktheid en we hebben gezien dat andere spelers ons daarin zijn gevolgd.”

ASR nam wel extra voorzieningen voor ziekteverzuim, op basis van nieuwe inzichten over de psychologische impact op werknemers van langdurige afwezigheid na een besmetting met het coronavirus. De verzekeraar ziet vooral bij banken en overheidsinstellingen veel burnouts optreden en startte daarom een campagne.  

Voor de arbeidsongeschiktheid en schadeverzekeringen samen daalden de kosten en claims tot 90 procent van de premie-inkomsten, van 93 procent een jaar eerder. Zonder de coronacrisis zou dit 94 procent zijn geweest, wat nog altijd zeer winstgevend is, afgezet tegen de doelstellingen en de resultaten van sectorgenoten.

De rechtsopvolger van Stad Rotterdam, dat in de jaren negentig zijn beruchte Waerdye-woekerpolissen met hoge verborgen kosten verkocht, lijkt steeds beter te gedijen bij lage kosten voor de klant. Analisten van Berenberg loofden donderdag het structurele kostenvoordeel, dat de verzekeraar deels doorgeeft aan zijn klanten. Dat zorgt voor snellere groei van de premies en van de winst, concludeerden de analisten.

De premie-inkomsten bij het schade- en arbeidsongeschiktheidsbedrijf stegen in een bovengemiddeld tempo van 5,2 procent. De rentestijging in het eerste halfjaar stutte de solvabiliteit, maar die plus kan in de tweede helft weer wegvallen, nu de rente weer is gedaald, merkte Van Melick op.

De verzekeraar ziet geen aanleiding om zijn vermogensbeheertak te verkopen, zoals NN Group onlangs deed aan Goldman Sachs, zei Van Melick.

De 25 miljard euro die ASR beheert voor derden leverde afgelopen half jaar 17 miljoen winst op aan fee-inkomsten, waar weinig kapitaalbeslag tegenover staat. ASR richt zich specifiek op Nederlandse pensioenfondsen en semi-overheidsinstellingen, die sterk op duurzaamheid zijn gericht. “Het in huis hebben van die kennis is heel waardevol voor ons”, zegt Van Melick. De overstap van NN naar Goldman Sachs kan volgens haar gunstig uitpakken. De Nederlandse cliëntèle zal de Amerikaanse bank mogelijk minder snel associëren met duurzaamheid en dan eerder bij ASR uitkomen.

Zoals gewoonlijk was het enthousiasme van de beleggers vooral gerelateerd aan de vooruitzichten voor het dividend. Na het sterke operationele resultaat van 536 miljoen euro in het eerste halfjaar zou het cijfer dit jaar wel “richting 1 miljard” kunnen gaan, aldus de CFO. Daarvan kan naar verwachting 45 procent worden uitgekeerd, wat een forse dividendgroei belooft. Daar kan nog een aandeleninkoop van 75 miljoen euro bijkomen als de solvabiliteit dat toelaat.

KBC Securities zette het aandeel op zijn kooplijst en ook UBS was positief over de hoeveelheid gegenereerd kapitaal. Zakenbank JPMorgan Chase, die ASR en NN Group voor de kwartaalcijfers had getipt, hield het niet bij woorden. De bank vergrootte zijn belang in ASR van 2,84 naar 5,69 procent.

Het aandeel ASR Nederland sloot de week vrijdag af op 39,63 euro, wat op weekbasis een plus van 6,5 procent betekende.  


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Heijmans

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.