Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse futures hoger richting toespraak Powell

Amerikaanse futures hoger richting toespraak Powell
27 aug 2021 om 12:38

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het groen.

Veel aandacht gaat vrijdag uit naar de virtuele Jackson Hole-bijeenkomst voor centrale banken en de toespraak daar van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, om 16:00 uur Nederlandse tijd.

“Er zijn twee belangrijke vragen bij het symposium”, aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag. “Wanneer gaat de Fed taperen en wanneer gaat de Fed over tot het verhogen van de rente? Wij denken dat de Fed in het vierde kwartaal gaat taperen en dat komt overeen met wat beleggers en analisten denken. We denken echter dat de eerste renteverhoging pas eind 2023 zal zijn en dat is later dan wat de meeste beleggers en analisten denken”, aldus Boele.

Volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen zal Powell in zijn toespraak vermoedelijk willen benadrukken dat het terugschroeven van de obligatie-opkopen los staat van het verhogen van de rente. Van Leenders verwacht vrijdag geen specifieke datum van Powell waarop de Fed begint met taperen.

Een ander belangrijk agendapunt vrijdag zijn de persoonlijke inkomens en bestedingen over juli en vooral de PCE-inflatie die onderdeel is van dat rapport.

In juni kwam deze inflatie-indicator uit op 4,0 procent, gelijk aan het niveau in mei. In april was dit nog 3,6 procent. De PCE-kerninflatie kwam toen uit op 3,5 procent, iets onder de verwachting van economen. Voor juli rekent men op een kerninflatie van 3,6 procent op jaarbasis.

Verder zouden de inkomens zijn gestegen met 0,3 procent, net als de bestedingen.

Vanmiddag staan in de Verenigde Staten, naast de inkomens en bestedingen, ook de voorlopige handelsbalans over juli en het definitieve consumentenvertrouwen over augustus, zoals dat gemeten wordt door de universiteit van Michigan, centraal.

De euro/dollar noteerde vanmiddag op 1,1755 terwijl een vat WTI-olie ruim een procent meer waard werd.

Bedrijfsnieuws

HP Inc heeft in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar boven de eigen verwachting gepresteerd, maar de omzet en opbrengsten uit PC-verkopen vielen de markt tegen. Ook had de fabrikant van personal computers en printers last van de aanhoudende problemen in de leveringsketen.

Dat gold ook voor sectorgenoot Dell. Net als bij HP is de vraag naar computers groter dan wat de bedrijven momenteel kunnen leveren als gevolg van de tekorten. Dell rekent voor het lopende kwartaal wel op een omzetgroei die boven de seizoenstrend ligt.

HP lijkt vrijdag 3,5 procent lager te openen en Dell gaat een verlies van 1,5 procent tegemoet.

Aandelen Peloton noteerden voorbeurs ruim 10 procent lager. De maker van fitnessapparatuur gaat de prijs van zijn Peloton Bike hometrainer met 20 procent verlagen omdat de vraag in het komende jaar naar verwachting terugloopt, nadat het bedrijf de afgelopen tijd juist kon profiteren van de coronacrisis. In het vierde kwartaal van het net afgelopen boekjaar boekte Peloton verlies, maar steeg de omzet wel.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor donderdag 0,6 procent bij een slot van 4.469,92 punten, de Dow Jones index sloot 0,5 procent in de min op 35.213,12 punten en de Nasdaq daalde 0,6 procent en sloot op 14.945,81 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.