AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 26 augustus 2021 15:53

Notulen bevestigen dat ECB nog niet denkt aan afbouwen steun

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) denkt echt nog niet aan het afbouwen van steunmaatregelen. Dit maken economen van ING op uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de centrale bank. De stukken wijzen er volgens de kenners ook op dat een ruime meerderheid van de beleidsbepalers de nieuwe strategie van de ECB serieus neemt en daar naar handelt.

ECB-president Christine Lagarde hintte na afloop van de vergadering in juli al op een langdurigere steun voor de economie van de eurozone om het herstel uit de coronacrisis te stutten. Ze benadrukte dat ze het oké vond als de inflatie tijdelijk wat hoger uitkomt. Zo'n situatie hoefde er volgens haar niet direct te leiden tot het stoppen met de steun. De ECB pompt maandelijks nog altijd miljarden in de economie van de eurozone en de rentetarieven bevinden zich op een historisch laag niveau.

Volgens de economen van ING laten de notulen zien dat er op de bijeenkomst een zeer intensief debat is gevoerd over de uitvoering van de nieuwe strategie. De ECB kondigde eerder vorige maand namelijk een strategiewijziging aan. Daarbij is het inflatiedoel voor de eurozone veranderd van 'dichtbij, maar lager dan 2 procent' naar '2 procent'. Die opwaartse bijstelling lijkt de beleidsmakers van de ECB wat meer ruimte te bieden om met de opgelopen inflatie om te gaan.

De kenners bij ING geven aan dat de ECB hiermee een verdere 'Dovish-shift' in gang heeft gezet. Daarmee doelen ze op de tweestrijd bij centrale banken tussen zogeheten duiven en haviken. Centrale bankiers die als duiven te boek staan zijn over het algemeen voorstander van een rekkelijker monetair beleid, waarbij rentetarieven laag worden gehouden om economische groei te stimuleren. Met deze koers onderscheidt de ECB zich van de Amerikaanse Federal Reserve, waar de discussie nu vooral gaat over het beste moment om te stoppen met steun.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Europa-werelddeel, Europese-centrale-bank, Leiden, Economische-groei, Verenigde-staten, Federal-reserve, Economie

De Aandeelhouder TV

december 2, 2022

ASML, BESI, Adyen, Prosus, Meta, Alphabet, Amazon & Apple | DeAandeelhouder Podcast Afl. 100

december 2, 2022

Chinese testen en inflatiecijfers VS | 2 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 1, 2022

ING in de dip – 01dec22

december 1, 2022

Private video

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:02

  Belegger wacht op Amerikaans banenrapport & goud in trek

 • 08:37

  Jerome Powell zorgt voor rally op Wall Street

 • 11:27

  ETF van de week: iShares Core DAX UCITS ETF (EXS1)

 • 08:13

  Volle agenda voor beleggers met macro-economische cijfers

 • 06:26

  China geeft update COVID-beleid en Fed officials waarschuwen enthousiaste beleggers

 • 12:42

  AEX wacht op bevestiging van Wall Street & ASML rijp voor correctie?

 • 11:22

  Technische analyse BEL 20 en The Home Depot

 • 08:43

  Chinese onrust teistert beurs en spreads olie futures zakken fors

 • 08:09

  Fed wordt dovish & de markt wordt positiever

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
02 dec 09:42 Bas Heijink

Eurodollar: is de bodem gezet?

01 dec 09:29 Nico Inberg

Euforie bij techfondsen: Powell haalt voet van gaspedaal

30 nov 12:03 Redactie

Adyen via Rendement Certificaat: Zo werkt het