AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 26 augustus 2021 06:16

Luchtvaartmaatschappij Qantas schrijft weer dieprode cijfers

MASCOT (ANP/AFP) - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft in de twaalf maanden tot en met juni een verlies geleden van omgerekend meer dan 850 miljoen euro. De maatschappij beschreef het boekjaar waarin het te kampen had met reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie als "afschuwelijk".

De nationale luchtvaartmaatschappij van Australië rapporteerde een verlies voor belastingen van 1,8 miljard Australische dollar, wat neerkomt op ruim 1,1 miljard euro. Wanneer eenmalige posten zoals ontslagvergoedingen en het buiten dienst stellen van vliegtuigen worden meegerekend, was dit resultaat bijna 1,5 miljard euro negatief.

De negatieve resultaten komen bovenop de verliezen van bijna 1,7 miljard euro voor belastingen van vorig boekjaar. Toen werden luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld getroffen door de impact van de eerste golf van de pandemie.

Impact

Volgens Qantas-topman Alan Joyce zijn de inkomsten tegen het einde van het jaar met omgerekend meer dan 12 miljard euro gedaald als gevolg van Covid-19. "Dit verlies toont de impact aan die een volledig jaar van gesloten internationale grenzen en meer dan 330 dagen van binnenlandse reisbeperkingen hebben gehad op de nationale luchtvaartmaatschappij", zei hij in een verklaring. "De handelsomstandigheden zijn eerlijk gezegd afschuwelijk geweest."

De luchtvaartmaatschappij kreeg begin dit jaar wat lucht toen de grenzen iets verder opengingen en er wat meer kon worden gereisd. Maar de opleving van het virus, met name in en om Sydney, en de daarop ingestelde beperkingen dwongen de maatschappij weer verschillende vluchten te annuleren.

Ontslagen

Qantas ontsloeg vorig jaar duizenden piloten en cabinepersoneel vanwege de crisis. De maatschappij kondigde onlangs aan dat nog eens 2500 piloten en ander vliegend personeel zouden worden ontslagen in reactie op de laatste uitbraak.

Qantas hoopt tegen eind 2021 opnieuw internationale vluchten uit te voeren. Daarbij zal naar verwachting in eerste instantie naar landen met een hoge vaccinatiegraad worden gevlogen zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Singapore. De regering heeft echter nog niet aangekondigd wanneer de strenge grenscontroles van Australië zouden worden versoepeld.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Qantas, Australie-land, Luchtvaartmaatschappij, Verenigde-staten, Singapore, Sydney, Verenigd-koninkrijk, Kampen-stad

De Aandeelhouder TV

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

maart 27, 2023

Pharming breekt uit | 27 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

Masterclasses

Columns

Nieuw
27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?

23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?