NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ANP donderdag, 26 augustus 2021 06:22

Essent maakt van bedrijventerrein bij Amsterdam energieproeftuin

AMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijf Essent maakt van een nieuw bedrijventerrein langs de snelweg A9 bij Amsterdam een duurzame energieproeftuin. De bedrijven daar gaan onder meer restwarmte en -koude uitwisselen om zo min mogelijk energie te gebruiken. Ook wordt het terrein grotendeels zelfvoorzienend door middel van zonnepanelen en een eigen energieopslag, waarmee de aansluiting op het bestaande netwerk zo klein mogelijk kan worden gehouden.

Voor Essent is de aanleg van de systemen op het bedrijventerrein de eerste klus voor een nieuwe divisie. Die moet op meer plekken in het land dergelijke slimme energieoplossingen gaan aanleggen. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van een softwaresysteem van moederbedrijf E.On dat alle energiestromen als elektra, verwarming, koeling en waterstof aanstuurt.

Dat systeem kan volgens Essent niet alleen op bedrijventerreinen worden gebruikt, maar ook in de industrie, buurten of zelfs hele steden. Bovendien kan het systeem worden uitgebreid als er meer panden en energiebronnen aangesloten worden.

Met de nieuwe divisie wil Essent de overstap naar meer duurzame energie versnellen. Bovendien denkt het bedrijf een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van de problemen die ontstaan door de toenemende stroomvraag en de versnelde aansluiting van allerlei energieprojecten als zonne- en windparken. Daardoor loopt het Nederlandse stroomnet tegen zijn grenzen aan en kan niet alle stroom die geproduceerd wordt via het net vervoerd worden. Eerder gaven netbeheerders al aan dat er vele miljarden nodig zijn om dat stroomnet uit te breiden en dat er ook andere oplossingen nodig zijn, zoals energie-opslag.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Duurzame-energie, Nederland, Autosnelweg, Zonne-energie, Industrie, Amsterdam, Essent, Energie

De Aandeelhouder TV

januari 15, 2022

China grootste risico in 2022 voor aandelen

januari 14, 2022

Geduld nodig voor nieuwe top AEX op 830 punten

januari 14, 2022

AEX en DAX week 2 afsluiting

januari 14, 2022

‘Shell is de Grootste op Gasgebied’ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 53

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:47

  TA van Edward Loef – Van hoog- naar laagspanning?

 • 08:01

  Sell off tech en Europa start fors lager

 • 15:25

  TA van Edward Loef – Technisch koersdoel Philips bereikt

 • 08:06

  Goldman Sachs voorspelt supercyclus voor grondstoffen – Europa opent rood

 • 17:00

  TA van Edward Loef – Over inflatie, rente en olie

 • 10:16

  ETF van de week: iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF (IS0D)

 • 08:14

  Tech in trek na verklaring Powell en Hang Seng in de lift

 • 13:24

  Delisting Chinese aandelen – wat gebeurt er met uw aandelen?

 • 08:23

  Wall Street rebound na sell-off, AEX opent 1% hoger

Masterclasses

Columns

Nieuw
14 jan 16:20 Redactie

4 redenen waarom vrouwen zouden moeten beleggen

14 jan 07:29 Redactie

LYNX Beleggersdebat 2022

13 jan 16:10 Redactie

ETF v/d Week: Sustainable Future of Food