AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 26 augustus 2021 06:22

Essent maakt van bedrijventerrein bij Amsterdam energieproeftuin

AMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijf Essent maakt van een nieuw bedrijventerrein langs de snelweg A9 bij Amsterdam een duurzame energieproeftuin. De bedrijven daar gaan onder meer restwarmte en -koude uitwisselen om zo min mogelijk energie te gebruiken. Ook wordt het terrein grotendeels zelfvoorzienend door middel van zonnepanelen en een eigen energieopslag, waarmee de aansluiting op het bestaande netwerk zo klein mogelijk kan worden gehouden.

Voor Essent is de aanleg van de systemen op het bedrijventerrein de eerste klus voor een nieuwe divisie. Die moet op meer plekken in het land dergelijke slimme energieoplossingen gaan aanleggen. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van een softwaresysteem van moederbedrijf E.On dat alle energiestromen als elektra, verwarming, koeling en waterstof aanstuurt.

Dat systeem kan volgens Essent niet alleen op bedrijventerreinen worden gebruikt, maar ook in de industrie, buurten of zelfs hele steden. Bovendien kan het systeem worden uitgebreid als er meer panden en energiebronnen aangesloten worden.

Met de nieuwe divisie wil Essent de overstap naar meer duurzame energie versnellen. Bovendien denkt het bedrijf een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van de problemen die ontstaan door de toenemende stroomvraag en de versnelde aansluiting van allerlei energieprojecten als zonne- en windparken. Daardoor loopt het Nederlandse stroomnet tegen zijn grenzen aan en kan niet alle stroom die geproduceerd wordt via het net vervoerd worden. Eerder gaven netbeheerders al aan dat er vele miljarden nodig zijn om dat stroomnet uit te breiden en dat er ook andere oplossingen nodig zijn, zoals energie-opslag.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Energie, Duurzame-energie, Nederland, Autosnelweg, Zonne-energie, Industrie, Amsterdam, Essent

De Aandeelhouder TV

oktober 3, 2022

Eurobonds interessant instapmoment?

oktober 3, 2022

Zorgen om Credit Suisse | 3 oktober 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 2, 2022

Beursexperts halen roze bril uit de kast

september 30, 2022

Vrees voor harde landing maakt aandelen onaantrekkelijk

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • LIVE Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
03 okt 11:15 Cees Smit

Column: Lekker een chippie erbij

03 okt 11:03 Shaun Stevens

Belastende tijden voor Nederlandse REIT’s

03 okt 11:46 Nico Inberg

Wil Blijdorp B&S Group van de beurs halen?