AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 26 augustus 2021 09:04

Daling vertrouwen Duitse consumenten zet door

NEURENBERG (ANP/RTR) - Het vertrouwen van Duitse consumenten blijft verder afnemen. Ze werden minder positief over de verwachtingen voor de economie en waren ook minder bereid om grote uitgaven te doen, stelt onderzoeksbureau GfK in zijn maandelijkse meting.

De daling in het vertrouwen begon al na een piek in juni. De maand september wordt daarmee de derde maand op rij met afnemend vertrouwen. Die daling versnelt bovendien. Volgens GfK hangt dat samen met een steeds minder snel stijgende vaccinatiegraad, stijgende aantallen coronabesmettingen en discussies over hoe om te gaan met ongevaccineerden.

Daarbovenop komt de toenemende inflatie. In juli stegen de prijzen volgens het federale statistiekbureau met 3,8 procent, de grootste stijging sinds 1993. Volgens GfK-onderzoeker Rolf Bürkl is het een gebruikelijk verschijnsel dat het consumentenvertrouwen daalt als de inflatie toeneemt.

Mondkapjesplicht

Dat de Duitse geldontwaarding verklaarbaar is omdat vorig jaar de btw tijdelijk werd verlaagd vanwege de coronacrisis en nu weer op normaal niveau is, doet daar niets aan af. "Vanwege de aanhoudende lage rente zien huishoudens de prijsstijgingen als een nog grotere bedreiging voor hun koopkracht."

De bereidheid om geld uit te geven hangt samen met die afnemende koopkracht, maar ook met zaken als de mondkapjesplicht en verplicht afstand houden. Daardoor zit onbezorgd winkelen er niet in. Duitse consumenten blijven wel positief over hun inkomensverwachtingen. De graadmeter die GfK daarvoor bijhoudt steeg zelfs licht, geholpen door de overheidsmaatregelen die bedrijven hielpen om personeel in dienst te houden.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Duitsland, Gfk, Economie

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2023

AKZO start uptrend – 30mrt23

maart 30, 2023

Dalende trend olieprijs nog niet voorbij

maart 30, 2023

Aandelen zetten opmars voort | 30 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 29, 2023

ING bullen winnen terrein – 29mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:21

  China zoekt macht, verliest dollar zijn status als wereldreservemunt?

 • 14:39

  Aandeel Mercedes Benz Group: grootaandeelhouder incasseert

 • 10:19

  ETF van de week: WisdomTree Physical Silver (PHAG)

 • 08:15

  Alibaba en Lululemon winnaars op tamme beurs

 • 14:08

  Aandeel TUI: kapitaalverhoging van € 1,75 miljard

 • 14:55

  Aandeel Baidu: nieuwe groeikansen

 • 08:39

  Japan en VS kondigen handelsovereenkomst voor EV-batterijen aan

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

Masterclasses

 • 19 april

  De feiten en fabels van duurzaam beleggen

 • 16 mei

  Handelen in micro-futures: met een kleine portefeuille inspelen op marktbewegingen

Columns

Nieuw
30 mrt 11:40 Redactie

Live: Pharming, Philips, OCI, AMG

29 mrt 16:12 Jordy Beuving

Aandelen Alibaba knallen 15% omhoog

29 mrt 14:12 Nico Inberg

OCI – Koploper in Energietransitie