Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Prosus en ArcelorMittal helpen AEX aan nieuw record

Prosus en ArcelorMittal helpen AEX aan nieuw record
24 aug 2021 om 10:23

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index bereikte dinsdag een nieuw recordniveau onder aanvoering van techinvesteerder Prosus en staalconcern ArcelorMittal. Bij de middelgrote bedrijven vielen de resultaten van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis in de smaak. Daarnaast hielden beleggers de situatie in Afghanistan in de gaten. De leiders van de G7-landen bespreken onder meer de evacuatie van mensen uit het land na de machtsovername door de Taliban. Verder wordt gewacht op de jaarlijkse Jackson Hole-bijeenkomst van centrale bankiers, die donderdag begint.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 782,60 punten en tikte op 785,61 punten de hoogste tussentijdse stand ooit aan. De MidKap klom 0,5 procent tot 1100,32 punten. De DAX in Frankfurt won 0,2 procent. Londen en Parijs daalden 0,3 procent.

Prosus klom 2,7 procent in de AEX dankzij een forse koerswinst van het Chinese internetbedrijf Tencent, waarin de investeerder een groot belang heeft. Staalfabrikant ArcelorMittal volgde met een winst van 1,9 procent. Levensmiddelenconcern Unilever voerde de dalers aan met een min van 1 procent.

Boskalis

Boskalis (plus 4 procent) ging aan kop in de MidKap. Het bedrijf zag het orderboek in de eerste jaarhelft stijgen naar een recordniveau, mede dankzij grote projecten op het gebied van hoogwaterbescherming en infrastructuur. Boskalis, dat dit jaar betrokken was bij het bergen van het containerschip Ever Given dat was vastgelopen in het Suezkanaal, boekte ook weer winst. De onderneming komt daarnaast met een nieuwe strategie, waarbij de rol van Boskalis bij het beteugelen van de gevolgen van klimaatverandering een belangrijke pijler zal zijn.

PostNL verloor 1 procent. Een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in het hoger beroep over de fusie van PostNL en Sandd laat mogelijk nog lang op zich wachten. De rechters konden maandag nog niet aangeven wanneer ze precies met een oordeel komen. CM.com steeg 5,9 procent. Het mobiele betaal- en communicatieplatform heeft een minderheidsbelang genomen in het Britse fintechbedrijf Phos.

BioNTech

In Frankfurt zette BioNTech (plus 1,9 procent) de opmars voort na de volledige goedkeuring van de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA voor het coronavaccin van het Duitse biotechbedrijf en zijn Amerikaanse partner Pfizer.

De euro was 1,1732 dollar waard, tegen 1,1733 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 66,30 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent meer op 69,58 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.