Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: fundament bouwers oogt goed

Uitgelicht: fundament bouwers oogt goed
20 aug 2021 om 19:03

De Nederlandse beursgenoteerde bouwers kwamen afgelopen week, aan het einde van het cijferseizoen, nog met de halfjaarcijfers, en die werden niet beloond met koerswinst.

Het aandeel BAM daalde afgelopen week 3,6 procent en Heijmans werd 7,2 procent goedkoper.

Toch waren analisten best te spreken over de cijfers die de twee bouwers presenteerden.

BAM zag de omzet in de eerste zes maanden oplopen van 3,11 naar 3,63 miljard euro. Heijmans zag de omzet in de eerste zes maanden uitkomen op 881 miljoen, tegen 839 miljoen een jaar eerder.

Daarmee ontwikkelde de omzet van beide bouwers zich beter dan analisten vooraf hadden verwacht.

Deze omzet leverde BAM een nettowinst van 20,1 miljoen euro op. Analisten gingen uit van een winst van net geen 14 miljoen euro. De gecorrigeerde EBITDA steeg van een verlies van 54 miljoen euro naar een winst van 157 miljoen euro. In de eerste helft van 2020 boekte BAM nog een nettoverlies van 235 miljoen euro, maar dat was inclusief 116 miljoen euro aan papieren afwaarderingen. 

Heijmans boekte onder de streep een nettowinst van 10 miljoen euro, een afname op jaarbasis van 5 miljoen euro.

BAM en Heijmans hadden echter ook een nare verrassing in petto.

Alle activiteiten van BAM droegen bij aan de operationele verbetering, met uitzondering van de Nederlandse infra-activiteiten, vanwege een aanzienlijke kostenoverschrijding in de divisie Grote Projecten. “Dit versterkt BAM’s strategische beslissing niet in te schrijven op de zeer grote projecten tegen een vaste aanneemsom in één aanbestedingsfase”, aldus topman Ruud Joosten.

Volgens analisten van Kempen betreft de afschrijving een project aan de Afsluitdijk. En dat is jammer, want verder kwam de bouwer eigelijk niet met tegenvallers, aldus de zakenbank, die sprak van een “erg positief” halfjaarbericht. Op alle fronten werden de verwachtingen overtroffen. Bij Degroof Petercam waren de analisten blij te zien dat de maatregelen die de nieuwe topman neemt ook effect sorteren, maar, zo waarschuwde de bank, er zitten nog altijd risicoprojecten in de portefeuille.

Bij Heijmans moest een voorziening worden getroffen voor het project Wintrack II voor een bedrag van 34 miljoen euro. Zonder deze post verdiende de bouwer dus 69 miljoen euro. En dat was duidelijk meer dan waarop Degroof Petercam had gerekend. En in tegenstelling tot BAM, vond Degroof dat de infratak van Heijmans het juist erg goed deed.

De arbitragezaak met Tennet gaat over een contract voor The Wintrack II dat Tennet in oktober 2018 introk vanwege een verschil van inzicht. Het project betreft de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten voor Eemshaven-Vierverlaten en Borssele-Rilland. Heijmans was daarbij verantwoordelijk voor de constructie van de funderingen van de masten.

Heijmans zei afgelopen week “voorzichtigheidshalve” een voorziening te treffen, na een tegenvallend vonnis. Een hoger beroep is in voorbereiding, aldus de bouwer.

Toekomst

Eind maart was het orderboek van BAM voor 14,1 miljard euro gevuld. Bij Heijmans zat er eind juni voor iets meer dan 2 miljard euro aan werk in de portefeuille.

Voor 2021 mikt BAM op een gecorrigeerde EBITDA-marge van circa 3,5 procent, tegenover een negatieve marge van 1,7 procent in de eerste zes maanden van 2020. “Maar gezien de sterke marge van 4,3 procent in de eerste jaarhelft impliceert de outlook een marge van ongeveer 2,7 procent in de tweede helft van 2021”, aldus ING. En dat terwijl het vierde kwartaal doorgaans het beste kwartaal voor een aannemer als BAM is, voegde de bank toe.

Heijmans verwacht ondanks de voorziening van 34 miljoen euro, dat het operationeel resultaat in 2021 op jaarbasis gelijk blijft. Over 2020 lag dit op 85 miljoen euro. “Met name bij Infra en Vastgoed verwachten we een uitstekend operationeel resultaat”, aldus de bouwer. Door faseringen van projecten zal de omzet komend halfjaar iets lager liggen dan in de laatste zes maanden van vorig jaar, verwacht Heijmans. De jaaromzet zal min of meer gelijk zijn aan die in 2020. De schuld zal licht dalen. “Bemoedigend”, noemde Degroof Petercam de vooruitzichten van Heijmans.

Kempen heeft een koopadvies op BAM en vindt dat de koersdaling van afgelopen week ten onrechte is. “Beleggers kijken nog te veel naar het verleden, wat begrijpelijk is, en hebben te weinig oog voor de kansen in de toekomst”, meent Beghin.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Basic-Fit

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.