NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 20 augustus 2021 10:16

Adyen zet opmars voort in AEX, Heijmans zakt na tegenvaller

AMSTERDAM (ANP) - Adyen zette vrijdag de opmars voort in de Amsterdamse AEX-index. Beleggers bleven het aandeel inslaan na de sterke resultaten die het betalingsbedrijf donderdag al bekendmaakte. Heijmans werd daarentegen lager gezet ondanks sterke halfjaarcijfers. De bouwer moet miljoenen opzij zetten voor een tegenvaller in een zaak rond de bouw van hoogspanningsmasten voor netbeheerder TenneT.

De Europese beurzen lieten overwegend kleine verliezen zien na de verkoopgolf op donderdag. De zorgen over het economisch herstel door de opmars van Delta-variant van het coronavirus, de mogelijke afbouw van de coronasteun door de Amerikaanse Federal Reserve en de groeivertraging in China, hielden de markten in de greep.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager op 765,38 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 1077,20 punten, mede door een koersverlies van 4 procent voor biotechnoloog Galapagos. De graadmeters in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,5 procent. De Londense FTSE-index verloor 0,3 procent na een onverwacht sterke afname van de Britse winkelverkopen in juli.

Adyen

Adyen (plus 2,6 procent) ging opnieuw aan kop in de AEX, na een reeks van koersdoelverhogingen door UBS, JPMorgan en Kepler Cheuvreux. De betalingsverwerker won een dag eerder al bijna 6 procent dankzij een ruime verdubbeling van de winst in de eerste jaarhelft. Staalfabrikant ArcelorMittal verloor 0,2 procent na de koersval van 7 procent een dag eerder. Olie- en gasconcern Shell, dat donderdag ruim 4 procent verloor, daalde 0,1 procent. Verzekeraar Aegon (min 2 procent) noteerde ex dividend.

Heijmans zakte 5 procent. De bouwer zet 34 miljoen euro opzij voor een mogelijke claim van TenneT. Topman Ton Hillen verklaarde "extra teleurgesteld" te zijn over de uitspraak, vanwege de "sterke focus" van het bedrijf op risicomanagement. Concurrent BAM, die donderdag al bijna 5 procent verloor na publicatie van de resultaten, raakte nog eens 5,1 procent kwijt.

Olieprijzen

In Londen werd Marks & Spencer (M&S) dik 11 procent meer waard. De Britse retailer schroefde zijn winstverwachting op na sterke verkopen in de afgelopen maanden dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen

De olieprijzen gingen verder omlaag door de vrees dat een trager economisch herstel de vraag naar olie zal drukken. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 63,45 dollar. Brentolie kostte ook 0,4 procent minder, op 66,21 dollar per vat. De euro was 1,1672 dollar waard, tegen 1,1693 dollar een dag eerder.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Kepler-cheuvreux, Marks-spencer, Tennet, Europa-werelddeel, Detailhandel, Ubs, Heijmans-nv, Verenigde-staten

De Aandeelhouder TV

mei 16, 2022

Business Class | Aflevering 15 mei 2022 | Wierda en Partners Vermogensbeheer

mei 16, 2022

Aandeel AMG technische analyse 16 mei 2022 – Door Nico Bakker

mei 16, 2022

Musk zet Twitter in spagaat | 16 mei 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 13, 2022

Week 19 AEX, DAX, BEL20 – 19mei22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 13:16

  Positieve divergentie voor de AEX en Alibaba

 • 11:09

  Technische Analyse BEL 20 en Walmart

 • 08:39

  Beurzen lager van start na zwakke Chinese retailcijfers

 • 18:39

  TA van Edward Loef – Pfizer en BioNTech opnieuw technisch bekeken

 • 13:00

  Delta: de optiegriek om te begrijpen

 • 12:00

  Gamma: de onderschatte optiegriek

 • 08:23

  Rally Amerikaanse futures neemt Azië en Europa op sleeptouw

 • 12:00

  De optiegrieken: delta, gamma, vega en theta

 • 08:20

  Wall Street sell-off continues en Europa opent 2% lager

Masterclasses

Columns

Nieuw
16 mei 15:18 Nico Inberg

Inflatie up, Groei down.

16 mei 10:11 Marco Knulst

Uitgebreide AEX-analyse: Crash of herstel?

16 mei 10:48 Cees Smit

Column: Crashende Crypto