AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Vakbonden: nu tijd voor hoger loon en meer vaste contracten

Vakbonden: nu tijd voor hoger loon en meer vaste contracten
17 aug 2021 om 10:00

UTRECHT (ANP) - Het is nu tijd voor werkgevers om de lonen te verhogen en meer zekerheid te bieden aan werknemers door ze een vast contract te geven. Dat zeggen vakbonden CNV en FNV in reactie op de nieuwste groeicijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit blijkt dat de Nederlandse economie sneller is gegroeid dan verwacht. CNV vindt dat de coronasteunpakketten van de overheid "zeer goed werk" hebben verricht.

Het CBS meldde ook dat het aantal vacatures voor het eerst groter is dan het aantal werklozen. Dat is volgens CNV goed nieuws. "Willen we de personeelstekorten oplossen, dan moeten werkgevers over de brug komen", zegt CNV-vicevoorzitter Patrick Fey. "Werknemers verdienen zekerheid, zeker na zo’n lange periode van onzekerheid in coronatijd."

FNV claimt dat er vooral veel vacatures zijn in sectoren waar lage lonen worden betaald, "zoals de horeca en handel". Daar moeten de lonen flink omhoog, vindt voorzitter Tuur Elzinga. FNV wijst er ook op dat overheidssteun nodig blijft in sectoren waar het nog slecht gaat.

CNV roept werkgevers ook op om te meer te investeren in stagiairs en zij-instromers. Volgens de vakbond hebben bedrijven tijdens de coronacrisis weinig ruimte geboden aan werknemers die uit andere sectoren wilden instromen. Ook konden veel studenten geen stageplek vinden. "Met het gevolg dat er nu een schreeuwend tekort is aan vakmensen. We roepen bedrijven dus op om zichzelf niet meer in de vingers te snijden maar te investeren in het personeel van de toekomst", aldus Fey.

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!