Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Prosus en Just Eat Takeaway dalen in licht lagere AEX

Prosus en Just Eat Takeaway dalen in licht lagere AEX
17 aug 2021 om 07:44

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus en maaltijdbezorgingsbedrijf Just Eat Takeaway werden dinsdag lager gezet op de Amsterdamse beurs. Prosus bleef last houden van de reguleringsdrift in de Chinese techsector. Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, leed in de eerste zes maanden van dit jaar bijna een half miljard euro verlies. Bij de middelgrote bedrijven vielen de resultaten van technologiegroep TKH wel in de smaak bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in de min op 766,18 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 1086,60 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent.

Prosus (min 3,8 procent) zette de daling voort en sloot opnieuw de rij in de AEX. De techinvesteerder heeft een groot belang in het Chinese techconcern Tencent, dat in Hongkong onderuit ging na een reeks van voorstellen van de Chinese marktautoriteit om de techsector in het land verder te reguleren. Supermarktconcern Ahold Delhaize was de sterkste stijger met een winst van 1,1 procent.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway daalde 0,2 procent. De maaltijdbezorger investeerde in de afgelopen verslagperiode flink na de overname van het Britse Just Eat, die in april werd afgerond. Ook het Amerikaanse Grubhub, dat in juni definitief werd overgenomen, droeg bij aan het verlies. De omzet van het concern steeg wel hard en het bedrijf verwacht dat het dieptepunt qua verliezen al is geweest.

In de MidKap was TKH (plus 5,3 procent) de grote winnaar. De technologiegroep zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft stijgen dankzij de verbeterde marktomstandigheden. Alle onderdelen van het bedrijf, behalve Industrial Solutions, droegen bij aan de omzetgroei. Het bedrijf verwacht dat de winst ook over het gehele jaar zal stijgen. Wel waarschuwde TKH voor de impact van eventuele verstoringen in de aanvoerketen in de tweede jaarhelft.

ABN AMRO

ABN AMRO won 0,4 procent. Analisten van Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor de bank op. ING (min 0,3 procent) blijft bij Morgan Stanley de favoriete bank in de Benelux. Beursintermediair Flow Traders (min 4 procent) noteerde ex dividend.

In Frankfurt won vaccinmaker BioNTech 0,1 procent. De Amerikaanse regering is van plan iedereen in de Verenigde Staten een derde prik tegen het coronavirus te geven. Volgens de krant The New York Times wil de overheid daarmee half september beginnen. Amerikanen die zijn ingeënt met vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna worden aangespoord een derde prik te halen.

De euro was 1,1765 dollar waard tegenover 1,1779 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 66,74 dollar. Brentolie kostte ook 0,8 procent minder, op 68,96 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!