Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Luchtvaartmaatschappijen mijden luchtruim Afghanistan

Luchtvaartmaatschappijen mijden luchtruim Afghanistan
16 aug 2021 om 08:21

LONDEN (ANP/RTR) – Verschillende grote luchtvaartmaatschappijen mijden voor de zekerheid het luchtruim van Afghanistan nu de Taliban de macht in het land in handen hebben. Grote luchtvaartconcerns als United Airlines, Lufthansa, British Airways en Virgin Atlantic melden dat ze om het gebied heen vliegen. Ook KLM maakte eerder al bekend voorlopig niet meer over Afghanistan te vliegen.

De laatste jaren hebben luchtvaartmaatschappijen meer aandacht voor de risico’s van vliegen boven conflictgebieden na twee dodelijke incidenten. In 2014 werd vlucht MH17, die van Amsterdam op weg was naar Kuala Lumpur, boven Oekraïne uit de lucht geschoten. Vorig jaar werd een vliegtuig van Ukraine International Airlines door het Iraanse leger neergehaald. Bij de rampen kwamen honderden mensen om het leven.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA had sinds juli al vliegbeperkingen opgelegd boven Afghanistan, waarbij vliegen onder 26.000 voet (bijna 8 kilometer) verboden werd, met uitzondering van vluchten met als bestemming de Afghaanse hoofdstad Kabul. Andere landen, waaronder Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, hadden geadviseerd een hoogte van minstens 25.000 voet aan te houden.

Vrachtvluchten

Korean Air Lines vliegt alleen nog met sommige vrachtvluchten boven Afghanistan, maar zegt op grotere hoogte het land te passeren. Diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Emirates en Air India, hadden al aangekondigd voorlopig even niet op Kabul te vliegen. KLM vloog al niet op bestemmingen in Afghanistan.

De Afghaanse burgerluchtvaartautoriteit ACAA adviseert maatschappijen ook om Afghanistan heen te vliegen, zeker nu het luchtruim is vrijgegeven aan het leger. Volgens de ACAA is het luchtruim boven Afghanistan ongecontroleerd. De autoriteiten in omliggende landen zijn daarover door de Afghanen ingelicht, aldus de ACAA in een verklaring.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.