Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen omlaag rond middaguur

Europese beurzen omlaag rond middaguur
16 aug 2021 om 12:06

De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur lager. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 473,07 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 15.896,10 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,8 procent op 6.843,32 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,0 procent lager op 7.152,58 punten.

Er werd vanochtend een reeks Chinese macrocijfers gepubliceerd. Die laten zien dat de economie van het land onder druk is komen staan. 

De brede vertraging in China’s belangrijkste indicatoren voor juli werd niet alleen veroorzaakt door de nieuwe deltavariant, aldus econoom Julian Evans-Pritchard van Capital Economics. “De investeringen en de industriële activiteit, die minder gevoelig zijn voor coronabeperkingen, verzwakten ook aanzienlijk, wat erop wijst dat de strengere kredietvoorwaarden doorwerken.”

De val van Kabul en het oprukken van de Taliban in Afghanistan kan volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx ook gevolgen voor de beurs hebben. Zo kan de financiering van de economische agenda van de Amerikaans president Joe Biden in het gedrang komen.

Biden heeft volgens Verstraete namelijk 3,5 biljoen dollar nodig voor zijn infrastructuurplan. “Enkele Democraten hebben te kennen gegeven tegen te stemmen, doordat de Amerikaanse troepen zijn weggetrokken uit het Arabische land.” 

“Mocht dit doemscenario werkelijkheid worden, [dan] kan de markt sterk corrigeren”, waarschuwde Verstraete. “De recente stijging is namelijk deels toe te schrijven aan het enorme economische plan van Biden.”

Olie noteerde maandag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent tot 67,47 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,9 procent lager bewoog op 69,94  dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1782. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1789 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1798 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Het staatssteunfonds om Deutsche Lufthansa overeind te houden tijdens de coronacrisis, verkleint zijn belang in de luchtvaartmaatschappij in de komende weken met 5 procent naar 15 procent. Het aandeel Lufthansa daalde 2,8 procent. 

Het Bertelsmann concern bereidt een miljardenbeursgang voor van zijn callcenter-jointventure Majorel, op de beurs van Euronext Amsterdam. Dat meldde Handelsblatt maandag op basis van bronnen. 

De Franse maker van auto-onderdelen Faurecia heeft een meerderheidsbelang in de Duitse sectorgenoot Hella genomen. Het aandeel Faurecia steeg maandag 6,5 procent, terwijl het Hella 2,9 procent inleverde.

PostNL boekte een koerswinst van 0,7 procent. De Tsjechische miljardair Křetínský heeft zijn belang in PostNL verdubbeld naar 10,10 procent, zo bleek dit weekend uit een melding van toezichthouder AFM.
 
Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 0,2 procent in het rood. 

De Amerikaanse beurs is vrijdag nipt hoger gesloten. De Dow Jones index steeg fractioneel tot 35.515,38 punten. De breder samengestelde S&P 500 index won 0,2 procent op 4.468,00 punten en de breed samengestelde Nasdaq index eindigde ook nipt hoger op 14.822,90 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.