Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Chinese cijfers en geopolitieke zorgen drukken op beurzen

Chinese cijfers en geopolitieke zorgen drukken op beurzen
16 aug 2021 om 07:50

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen vielen maandag wat terug na de nieuwe recordstanden van vorige week. Tegenvallende Chinese macro-economische cijfers en de aanhoudende opmars van de Delta-variant van het coronavirus wakkerden de vrees aan voor een vertraging van het wereldwijde herstel van de coronacrisis. Ook hielden beleggers de mogelijke geopolitieke gevolgen van de machtsovername in Afghanistan door de Taliban in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de min op 771,76 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 1091,02 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Chinese winkelverkopen en de industriële productie in juli minder sterk zijn gestegen dan verwacht. Het herstel van de op één na grootste economie ter wereld lijkt daarmee af te zwakken. Dat heeft onder meer te maken met uitbraken van de Delta-variant, waardoor bijvoorbeeld havens moesten sluiten en nieuwe lockdowns werden opgelegd. Ook had China te kampen met overstromingen, wat de economische activiteit onder druk zette.

Shell

Vooral de grondstofbedrijven hadden last van de Chinese groeivertraging. Olie- en gasconcern Shell en staalproducent ArcelorMittal verloren rond 1,6 procent. Prosus (min 4 procent) was de grootste daler in de AEX. De techinvesteerder kampte met een forse koersdaling van het Chinese techconcern Tencent, waarin het een groot belang heeft. Prosus liet verder weten de eerder aangekondigde aandelenruil met het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf Naspers te hebben afgerond. Verzekeraar NN Group (min 2,5 procent) noteerde ex dividend.

Ook de luchtvaartsector stond in de belangstelling. Verschillende grote luchtvaartmaatschappijen mijden voor de zekerheid het luchtruim van Afghanistan nu de Taliban de macht in het land in handen hebben. Grote luchtvaartconcerns als United Airlines, British Airways en Virgin Atlantic geven aan om het gebied heen te vliegen. Ook KLM maakte eerder al bekend voorlopig niet meer over Afghanistan te vliegen. Air France-KLM daalde 0,7 procent in Amsterdam en IAG, het moederbedrijf van British Airways, verloor 1 procent in Londen.

Lufthansa

In Frankfurt zakte Lufthansa 3,5 procent. De Duitse overheid gaat haar belang in de luchtvaartmaatschappij terugbrengen. De komende weken wordt 5 procent van de aandelen in de markt gezet. Berlijn kreeg een vijfde van Lufthansa in handen als onderdeel van het miljardensteunpakket om het concern door de coronacrisis te loodsen.

De euro was 1,1789 dollar waard tegen 1,1779 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 67,24 dollar. Brentolie kostte 1,7 procent minder op 69,40 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.