Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beurzen omlaag na zwakke cijfers China, corona en Afghanistan

Beurzen omlaag na zwakke cijfers China, corona en Afghanistan
16 aug 2021 om 15:56

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen gingen maandag over een breed front omlaag. Beleggers reageerden onder meer op zwakke macro-economische cijfers uit China. Dit, tezamen met de aanhoudende opmars van de Delta-variant van het coronavirus, wakkerde de vrees aan voor een vertraging van het wereldwijde herstel en een afnemende vraag naar grondstoffen. Ook zorgden de mogelijke geopolitieke gevolgen van de machtsovername in Afghanistan door de Taliban voor terughoudendheid bij beleggers.

In China namen de winkelverkopen en de industriële productie in juli minder sterk toe dan verwacht. Het herstel van de op één na grootste economie ter wereld lijkt daarmee af te zwakken. Dat heeft onder meer te maken met uitbraken van de Delta-variant, waardoor bijvoorbeeld havens moesten sluiten en nieuwe lockdowns werden opgelegd. Ook kampte China met overstromingen.

De AEX-index op de Amsterdamse beurs eindigde 0,7 procent lager op 769,78 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 1089,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot ruim 1 procent. Daarbij viel het op dat veel grondstofbedrijven, zoals mijnbouwers, staalfabrikanten en olieproducenten, bij de verliezers hoorden.

Shell

De Chinese groeivertraging zorgde voor koersdruk bij olie- en gasconcern Shell en staalproducent ArcelorMittal, die beide ruim 2 procent verloren. De grootste verliezer bij de hoofdfondsen aan het Damrak was evenwel Prosus, dat bijna 4 procent minder waard werd. De techinvesteerder had last van een forse koersdaling van het Chinese techconcern Tencent, waarin het een groot belang heeft. Prosus heeft daarnaast de eerder aangekondigde aandelenruil met het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf Naspers afgerond. Verzekeraar NN Group (min 2 procent) noteerde ex dividend.

De luchtvaartsector stond eveneens in de belangstelling. Grote maatschappijen als United Airlines, British Airways, Lufthansa, KLM en Virgin Atlantic mijden voor de zekerheid het luchtruim van Afghanistan nu de Taliban de macht in het land in handen hebben. Air France-KLM daalde circa 2 procent in Amsterdam en IAG, het moederbedrijf van British Airways, verloor bijna 1 procent in Londen.

Lufthansa

In Frankfurt zakte Lufthansa rond de 3,5 procent. De Duitse overheid gaat haar belang in de luchtvaartmaatschappij terugbrengen. De komende weken wordt 5 procent van de aandelen in de markt gezet. Berlijn kreeg een vijfde van Lufthansa in handen als onderdeel van het miljardensteunpakket om het concern door de coronacrisis te loodsen.

De euro was 1,1779 dollar waard, net als op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent goedkoper op 67,33 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 69,56 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.