Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aandacht voor Chinese macrocijfers aan begin beursweek

Aandacht voor Chinese macrocijfers aan begin beursweek
16 aug 2021 om 06:33

AMSTERDAM (ANP) – Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag vooral uit naar een reeks van Chinese macro-economische cijfers, die zwakker waren dan verwacht. Beleggers verwerken daarnaast nog de nieuwe recordstanden op Wall Street van afgelopen vrijdag en zullen ook de ontwikkelingen in Afghanistan in de gaten houden. Het cijferseizoen waarin veel bedrijven met resultaten komen, is inmiddels bijna voorbij. Later in de week komen wel nog de bouwers BAM en Heijmans en betalingsbedrijf Adyen met cijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een lager begin van de week. Ook elders in Europa lijken de beursgraadmeters met verliezen te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen maandag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 1,6 procent in de min.

De Chinese winkelverkopen en industriële productie namen in juli minder sterk toe dan verwacht. Het economisch herstel van China lijkt daarmee af te zwakken. Dat heeft onder meer te maken met uitbraken van de Delta-variant van het coronavirus, waardoor bijvoorbeeld havens moesten sluiten en nieuwe lockdowns werden opgelegd. Ook had China te kampen met overstromingen, wat de economische activiteit onder druk zette.

Luchtvaart

Verschillende grote luchtvaartmaatschappijen mijden voor de zekerheid het luchtruim van Afghanistan nu de Taliban de macht in het land in handen hebben. Grote luchtvaartconcerns als United Airlines, British Airways en Virgin Atlantic geven aan om het gebied heen te vliegen. Ook KLM maakte eerder al bekend voorlopig niet meer over Afghanistan te vliegen.

Op het Damrak zal het aandeel Shell mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van AlphaValue/Baader schroefden hun aanbeveling voor het olie- en gasconcern op naar kopen.

Amsterdam Logistic Cityhub

Ontwikkelaar en uitbater van logistiek vastgoed CTP liet weten het in aanbouw zijnde bedrijvenpark Amsterdam Logistic Cityhub te kopen. Het bedrijf van miljardair Remon Vos betaalt daarvoor 307 miljoen euro, wat volgens de onderneming de grootste som is die ooit in Nederland is betaald voor één stuk logistiek vastgoed. CTP is sinds maart genoteerd aan de beurs in Amsterdam.

Handelsblatt meldde dat het Duitse mediaconcern Bertelsmann zijn Luxemburgse dochteronderneming Majorel dit najaar naar de beurs in Amsterdam wil brengen. Volgens de Duitse zakenkrant mikt Bertelsmann daarbij op een bedrijfswaarde tot 3 miljard euro voor de callcenteruitbater.

De euro was 1,1786 dollar waard tegen 1,1779 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 67,54 dollar. Brentolie kostte ook 1,3 procent minder, op 69,69 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.