AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP zondag, 15 augustus 2021 14:50

Beleggers alert op Afghanistan, corona en nieuwe cijfers

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - De financiële markten zullen de ontwikkelingen in Afghanistan in de nieuwe beursweek waarschijnlijk scherp in de gaten houden, evenals het verdere verloop van de coranapandemie. Het cijferseizoen waarin veel bedrijven met resultaten komen, is inmiddels bijna voorbij. Wel worden er weer diverse nieuwe macro-economische gegevens verwacht, die beleggers kunnen verwerken.

Wat de snelle opmars van de Taliban in Afghanistan precies betekent voor het grotere economische plaatje, is nog niet duidelijk. De ontwikkelingen zijn erg snel gegaan. De eerste berichten dat de Taliban de Afghaanse hoofdstad Kabul waren binnengegaan kwamen zondagochtend rond 09.30 uur (Nederlandse tijd) binnen. De nieuwe situatie kan volgens deskundigen gevolgen hebben voor andere landen in de regio en hun economie. Mogelijk bewegen de olieprijzen komende dagen op de ontwikkelingen.

Diverse luchtvaartmaatschappijen hebben al aangekondigd voorlopig even niet op Kabul te vliegen. KLM liet weten het luchtruim van Afghanistan te mijden. KLM-vluchten die naar bestemmingen als Bangkok en Singapore vliegen komen in ieder geval zondag niet boven Afghanistan. De Nederlandse maatschappij bekijkt en beoordeelt dagelijks de situatie. KLM vloog al niet op bestemmingen in Afghanistan.

BAM

Aan het Damrak komt nog een plukje bedrijven met cijfers zoals de bouwers BAM, Heijmans en betalingsbedrijf Adyen. In de Verenigde Staten is het nog de beurt aan winkelbedrijven Walmart, Home Depot en Macy's. Nieuwe resultaten van Nvidia en Applied Materials werpen daarnaast nog een licht op de ontwikkelingen in de chipsector.

Beleggers kijken tot nu toe terug op een tamelijk goed cijferseizoen. Veel bedrijven presteerden afgelopen kwartaal beter dan kenners hadden verwacht. Toch hangen zorgen over de Delta-variant van het coronavirus nog boven de markt, waardoor de vooruitzichten voor het bedrijfsleven onzeker blijven.

Industriële productie

Macro-economische cijfers die komende dagen de aandacht trekken, zijn de industriële productie in China en de VS, de Amerikaanse detailhandelsverkopen en de Duitse producentenprijzen. Verder worden de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve gepubliceerd.

In Nederland maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend hoe de economie van ons land afgelopen kwartaal heeft gepresteerd. Economen rekenen erop dat Nederland weer uit een recessie komt. In het laatste kwartaal van vorig jaar en de eerste drie maanden van dit jaar was nog sprake van economische krimp.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 745,63 en op zijn laagst 736,45. Het aandeel had een slotkoers van 743,59.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Nederland, The-home-depot, Klm, Industrie, Heijmans-nv, Centraal-bureau-voor-de-statistiek, Taliban, Bangkok


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

Masterclasses

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers