Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nieuwe cao voorkomt staking bij ’s werelds grootste kopermijn

Nieuwe cao voorkomt staking bij ’s werelds grootste kopermijn
14 aug 2021 om 11:06

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) – Een op handen zijnde staking bij Escondida, de grootste kopermijn ter wereld in Chili, is afgewend. Het is de belangrijkste vakbond, die duizenden werknemers vertegenwoordigt, gelukt een nieuwe cao af te sluiten met mijnbouwbedrijf BHP Group. Volgens de vakbond is er een “nagenoeg unanieme” toezegging gedaan voor een nieuwe cao, voorgesteld door het bedrijf. De prijs van koper stond de afgelopen weken onder druk vanwege de mogelijke staking.

Details over de nieuwe cao zijn niet bekendgemaakt, behalve de looptijd van 36 maanden. Volgens lokale media krijgt elk vakbondslid een bonus, bovenop andere voorzieningen. Medewerkers van de Escondida-mijn hadden eerder al gevraagd om een eenmalige bonus voor hun werk tijdens de coronacrisis.

Eerder waren werknemers het nog niet eens met een loonvoorstel van BHP. De partijen hebben maanden gesproken. Toen ze er niet uit leken te komen, werd eind juli een staking aangekondigd. In 2017 zorgde een staking van bijna anderhalve maand voor een verlies van honderden miljoenen dollars voor BHP.

Chili is met 5,6 miljoen ton koper per jaar ’s werelds grootste koperproducent en goed voor bijna een derde van de koperproductie wereldwijd. China is de belangrijkste afnemer van koper in de wereld. Beleggers hielden de ontwikkeling van de koperprijs al scherp in de gaten, vanwege een terugval in de industriële productie in China door de coronacrisis.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.