Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Italië kan met 24,9 miljard euro aan de slag met herstelplan

Italië kan met 24,9 miljard euro aan de slag met herstelplan
13 aug 2021 om 11:15

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie heeft 24,9 miljard euro naar Italië overgemaakt uit het tijdelijke Europese coronaherstelfonds. Het geld is bestemd voor de voorfinanciering van projecten uit het Italiaanse herstelplan. Het zwaar door de pandemie getroffen EU-land kan in totaal 191,5 miljard euro uit het fonds tegemoet zien, waarvan 68,9 miljard aan subsidies en 122,6 miljard aan gunstige leningen.

Italië is daarmee de grootste ontvanger in absolute cijfers van steun uit het herstelfonds dat de 27 regeringsleiders vorig jaar op poten zetten. Ze spraken toen af dat ten minste 37 procent aan klimaatmaatregelen wordt besteed, en 20 procent aan digitalisering.

Sinds april hebben 25 lidstaten hun herstelplannen in Brussel ingeleverd, van 16 landen zijn die al helemaal goedgekeurd. Zij hebben recht op een voorfinanciering van maximaal 13 procent van het bedrag dat ze volgens een bepaalde verdeelsleutel krijgen. Eerder deze week ontving Griekenland 4 van de 30,5 miljard euro die voor het land beschikbaar is. Eerder deze maand kregen België, Portugal en Luxemburg als eerste EU-landen geld overgemaakt, in totaal bijna 3 miljard euro.

Hervormingen doorvoeren

In ruil voor de steun moeten de landen allerlei hervormingen doorvoeren om hun economieën te versterken, zoals aanpassingen in het belastingstelsel of op de arbeidsmarkt. Voor de uitvoer van de plannen zijn tijdschema’s afgesproken met de commissie. Uitbetalingen van volgende bedragen zijn gekoppeld aan het nakomen van de afspraken.

Nederland en Bulgarije zijn de enige landen die nog geen herstelplan hebben ingediend. Den Haag wil wachten tot er een nieuwe regering is.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.