AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 12 augustus 2021 06:56

Rabobank voert winst op door economisch herstel na coronadip

UTRECHT (ANP) - Rabobank heeft in het afgelopen halfjaar de winst stevig opgevoerd. De bank profiteerde van het economisch herstel, maar kon ook weer over een flink deel van het geld dat eerder apart werd gezet vanwege het risico op slechte leningen beschikken. De bank zag de marktomstandigheden verbeteren, maar waarschuwt wel dat het lage rentetarief de komende tijd een uitdaging blijft. De bank sluit niet uit dat meer klanten op den duur negatieve rente moeten gaan betalen.

Met een winst van een kleine 2,2 miljard euro deed Rabobank het veel beter dan in de eerste zes maanden van 2020, toen er een winst van 227 miljoen euro was. De winstgroei werd vertekend door een forse reservering die Rabobank vorig jaar maakte. Destijds zette de bank vanwege het risico dat bedrijven en consumenten hun leningen niet meer terug zouden kunnen betalen door de coronacrisis 1,4 miljard euro opzij. Nu komt daar weer 274 miljoen euro van terug.

De inkomsten stegen met 17 procent. Dat was onder meer te danken aan de gestegen aandelenmarkten, waardoor bezittingen van Rabobank meer waard werden. Bovendien zag de bank dat consumenten meer uitgaven en ook steeds meer bedrijfssectoren zich herstelden. Ook de hypotheekmarkt liep goed en Rabobank wist daarin zijn marktaandeel te vergroten, aldus topman Wiebe Draijer.

Problemen

Tegelijkertijd houdt Rabobank er nog steeds rekening mee dat bedrijven in de problemen komen. "We hebben te maken met een Delta-variant van het coronavirus en het beëindigen van steunpakketten van de overheid", waarschuwt Draijer. "Dat kan voor flink wat bedrijven nog steeds tot flinke problemen leiden."

Draijer waarschuwde opnieuw voor de "zeer lage rente" waarvan hij verwacht dat die niet snel zal stijgen. "Dat kunnen en willen we ook niet volledig doorberekenen aan onze klanten." Tegelijkertijd sluit Draijer niet uit dat een negatieve rente voor een groter deel van de klanten gaat gelden. "Nu heeft 95 procent van onze klanten daar niet mee te maken, maar ik kan niet beloven dat dat percentage niet lager wordt."

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Leiden, Rabobank, Economie

De Aandeelhouder TV

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

maart 27, 2023

Pharming breekt uit | 27 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

Masterclasses

Columns

Nieuw
27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?

23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?