Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Senaat VS akkoord met 550 miljard voor infrastructuur

Senaat VS akkoord met 550 miljard voor infrastructuur
10 aug 2021 om 17:22

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met het omvangrijke pakket investeringen in infrastructuur ter waarde van 550 miljard dollar, omgerekend bijna 470 miljard euro. De miljarden zullen worden uitgegeven aan het verbeteren van wegen, spoorlijnen, bruggen en betere internetverbindingen. Samen met eerder goedgekeurde investeringen komt het totaal op circa 1 biljoen (1000 miljard) dollar.

De goedkeuring door de Senaat betekent een duidelijke overwinning voor de Amerikaanse president Joe Biden. Uiteindelijk stemden 69 senatoren in met het plan, wat betekent dat ook veel Republikeinen instemden. De Democraten en de Republikeinen hebben ieder vijftig zetels in de Senaat.

De goedkeuring volgde na maanden van onderhandelingen. Het debat in de Senaat verliep ook bijzonder stroperig. Vooral Republikeinen die tegen het pakket waren, vertraagden het proces. Na de Senaat is het aan het Huis van Afgevaardigden om met het plan in te stemmen.

Cryptomunten

Een amendement om de manier waarop belasting wordt geheven op transacties met cryptomunten te veranderen haalde het niet. Ook een voorstel om lokale overheden om een deel van de ongebruikte coronasteun te laten gebruiken voor infrastructuur sneuvelde.

Verder werd ook met een krappe meerderheid van 50 tegen 49 stemmen ingestemd met een nader debat over een begrotingsplan van 3500 miljard dollar. Dat geld moet worden besteed aan sociale programma’s en uitgaven voor het tegengaan van klimaatverandering. Hier was geen enkele Republikein voor.

Vicepresident Kamala Harris was als voorzitter in de Senaat aanwezig voor het geval ze nodig was om haar stem uit te brengen bij het staken van de stemmen. Haar stem was uiteindelijk niet nodig omdat niet alle vijftig Republikeinen stemden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.