Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beperkte impuls Amerikaanse economie door infrastrucuurplan

Beperkte impuls Amerikaanse economie door infrastrucuurplan
8 aug 2021 om 12:26

Het infrastructuurplan dat Democraten en Republikeinen in de Verenigde Staten hebben afgesproken, zal op korte termijn een beperkte impuls zijn voor de economische groei. Dit zeggen economen tegen The Wall Street Journal.

Op langere termijn zullen de investeringen in snelwegen, havens en breedbandinternet wel voor een meer productieve en efficiënte economie zorgen.

Dat de invloed op de korte termijn beperkt is, heeft twee redenen. Het infrastructuurplan omvat 550 miljard dollar aan nieuwe investeringen, waar het Amerikaans Congres in de laatste 18 maanden alleen al 6 biljoen dollar aan investeringen goedkeurde om de coronacrisis te bestrijden.

Daarnaast worden de investeringen in de infrastructuur in de VS uitgesmeerd over vijf tot tien jaar vanaf 2022. Daardoor is de directe impact op bijvoorbeeld de werkgelegenheid minder snel zichtbaar.

Econoom Alec Phillips van Goldman Sachs denkt dat het infrastructuurplan slechts 0,2 procentpunt toevoegt aan het Amerikaanse bbp in 2022. In 2023 is dit volgens Goldman Sachs 0,3 procentpunt.

Ter vergelijking zou het 1,9 biljoen dollar bedragende American Rescue Plan van president Biden dat in maart werd goedgekeurd, de economie in het huidige begrotingsjaar met zo’n 4,9 procent moeten spekken, volgens de Amerikaanse Rekenkamer, het Congressional Budget Office.

Econoom Mark Zandi van Moody’s Analytics heeft berekend dat de productiecapaciteit van de Amerikaanse economie door het infrastructuurplan met 0,04 procentpunt wordt verhoogd. Daarmee zou het tempo 1,9 procent waarmee de economie in de VS op lange termijn stabiel kan groeien volgens het CBO, worden verhoogd tot 1,94 procent.

De grootste impuls voor de werkgelegenheid in de VS is volgens Zandi pas tegen eind 2025 merkbaar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.