Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nieuwe records op Wall Street na positief banenrapport

Nieuwe records op Wall Street na positief banenrapport
6 aug 2021 om 20:37

NEW YORK (ANP) – Een verrassend goed banenrapport heeft de Amerikaanse beursgraadmeters S&P 500 en de Dow-Jonesindex naar nieuwe recordhoogtes gestuwd. Nu er sprake is van stevig herstel op de arbeidsmarkt van de Verenigde Staten, doen vooral aandelen die meebewegen op de bredere economie het goed. Technologie-aandelen waren juist minder in trek.

Vorige maand kwamen er exclusief de landbouw 943.000 arbeidsplaatsen bij in de Verenigde Staten, zo kwam naar voren uit een nieuw rapport van de Amerikaanse overheid. Dat is veel meer dan economen in doorsnee hadden verwacht. De werkloosheid daalde naar 5,4 procent, tegenover 5,9 procent in juni.

De brede S&P 500 won 0,2 procent na het nieuws en eindigde op 4436,52 punten. Die winst was onder andere te danken aan banken, die vaak profiteren van economisch betere tijden. Citi, Wells Fargo en JPMorgan Chase wonnen tot bijna 4 procent. Ook staalbedrijven wonnen aan waarde.

Alibaba

De Dow-Jonesindex steeg 0,4 procent tot 35.208,51 punten. Techbeurs Nasdaq verloor juist 0,4 procent tot 14.835,76 punten. De daling van de werkloosheid betekent dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid mogelijk eerder zal afbouwen, nu het doel van maximale werkgelegenheid dichterbij komt. Daardoor kunnen de rentes stijgen, wat relatief dure aandelen van grote techbedrijven minder aantrekkelijk maakt.

Alibaba (plus 0,5 procent) kwam met een waarschuwing dat de Chinese overheid belastingvoordelen voor internetbedrijven afschaft. De ingreep zal miljarden dollars extra kosten voor de grote Chinese webwinkel. Taxi-app Didi won 3 procent. Het Chinese bedrijf overweegt naar verluidt controle op te geven over waardevolle gegevens die het heeft verzameld, om de Chinese autoriteiten tevreden te stellen.

Duolingo

Het Amerikaanse Duolingo verloor bijna 8 procent. De app om talen te leren is verwijderd uit Chinese app-stores. Duolingo werkt eraan om het probleem te herstellen.

Beyond Meat kwam donderdag nabeurs met cijfers en verloor 1,7 procent aan beurswaarde. Op de Amerikaanse thuismarkt daalde de omzet van de producent van vleesvervangers in supermarkten. Het bedrijf groeide op de zakelijke markt, zoals in bedrijfskantines, nu veel kantoren weer open kunnen.

De euro was 1,1760 dollar waard, tegen 1,1765 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 68,11 dollar. Brentolie daalde 1,1 procent in waarde tot 70,51 dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.