AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 5 augustus 2021 11:34

Kleinste oogst in tien jaar maakt peer duurder

ZOETERMEER (ANP) - Fruittelers in de Europese Unie zullen dit jaar naar verwachting 28 procent minder peren oogsten dan vorig jaar. Daarmee zal de perenoogst in 2021 de kleinste van de afgelopen tien jaar zijn, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Volgens voorzitter Gerard van den Anker leidt dit vrijwel zeker tot duurdere peren.

De kleinere oogst komt door uitzonderlijk koud weer in Europa. Zo was de lente in Nederland al fris, maar kampten telers in Italië zelfs meermaals met nachtvorst. Door de kou was er veel minder vruchtvorming in de periode dat perenbomen doorgaans in bloei staan.

Van Conference-peren, waar Nederland en België hofleverancier van zijn, wordt dit jaar waarschijnlijk 805.000 ton geplukt. Dat is 18 procent minder dan vorig jaar. Groter zijn de gevolgen van het koude voorjaar voor de Abate Fetel, een peer die binnen Europa vooral in Italië groeit. De productie hiervan ligt naar verwachting bijna driekwart (73 procent) lager dan in 2020, zo werd bekend op het internationale fruitcongres PrognosFruit.

Grillige weer

'Vroege' peren die nu al zijn geoogst, worden volgens Van den Anker al voor substantieel hogere prijzen verkocht dan in voorgaande jaren. "Dat is een goede barometer voor de prijzen later dit jaar", legt hij uit. Hoeveel van die prijsstijging voor rekening van de klant in de supermarkt of bij de groenteboer komt, is volgens hem nog niet te zeggen. Tussen de fruitteler en het winkelschap zitten namelijk ook nog handelshuizen die mogelijk een deel van de meerprijs opvangen.

Nederlandse telers kunnen volgens Van den Anker goed profiteren van de hogere prijzen. Vergeleken met de oogst in andere landen valt de daling hier namelijk nog mee. De hogere opbrengst per peer is volgens de NFO-voorzitter ook welkom. "Fruit telen met het grillige Nederlandse weer is topsport", zegt hij. "En ook de fruitteler investeert en experimenteert". Die investeringen gaan onder andere naar verduurzaming, maar ook naar nieuwe methodes om water langer vast te houden in de grond tijdens langdurige droogte.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Hofleverancier, Belgie, Nederland, Europa-werelddeel, Italie, Welkom, Verenigde-staten, Europese-unie

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

De beurs gaat 20% crashen – Jeremy Grantham

januari 27, 2023

Signify stelt teleur, ASML wat nu? | 27 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 26, 2023

JET veert op – 26jan23

januari 26, 2023

Update cijfers ASML!

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op