AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 5 augustus 2021 10:05

AEX zet recordreeks voort dankzij chipbedrijven

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index zette donderdag de recordreeks voort, mede dankzij de aanhoudende opmars van de chipbedrijven Besi, ASMI en ASML. Ook op de andere Europese beurzen was de stemming positief door optimisme over de overwegend sterke bedrijfsresultaten. Vooral in Duitsland was het een drukke dag met resultaten van grote bedrijven, zoals Adidas, Bayer, Lufthansa en Zalando. Op het Damrak werden de cijfers van maritiem dienstverlener SBM Offshore goed ontvangen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 770,30 punten, na het slotrecord een dag eerder. De MidKap won 0,4 procent tot 1071,78 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent. De Londense FTSE-index verloor 0,1 procent voorafgaand aan het rentebesluit van de Bank of England.

Besi, ASMI en ASML stonden opnieuw in de kopgroep van de AEX met winsten tot 1,9 procent. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grote winnaar met een plus van 2,7 procent. Techinvesteerder Prosus kampte met een koersverlies van het Chinese Tencent, waarin het een groot belang heeft, en sloot de rij met een min van 1,7 procent.

SBM Offshore

In de MidKap stond SBM Offshore (plus 5,5 procent) bovenaan. Volgens topman Bruno Chabas hebben alle onderdelen van de maritiem dienstverlener goede prestaties geleverd, ondanks de moeilijke omstandigheden door de coronapandemie. SBM heeft daarnaast voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen en gaat eigen aandelen inkopen.

Bayer zakte 5 procent in Frankfurt. Het Duitse chemieconcern verhoogde zijn verwachtingen na sterke kwartaalresultaten, maar waarschuwde voor een lagere winstmarge. Ook blijven beleggers bezorgd over de schadeclaims rond onkruidverdelger Roundup, die kanker zou veroorzaken.

Adidas

Ook sportartikelenmaker Adidas, die profiteerde van de volle sportzomer, schroefde zijn verwachtingen op. In China, waar het sportmerk doelwit was van boycotacties vanwege kritiek van het bedrijf op de mensenrechtenschendingen in de regio Xinjiang, viel de omzet echter tegen. Het aandeel daalde 4 procent.

Zalando raakte bijna 9 procent kwijt. De webwinkel bleef flink groeien in het tweede kwartaal dankzij de verlengde coronalockdowns, maar gaf meer uit aan investeringen en marketing. Daardoor liep de winstmarge duidelijk terug. Siemens steeg dik 3 procent nadat het voor de derde keer op rij de winstverwachting had opgeschroefd.

De euro was 1,1837 dollar waard, tegen 1,1839 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 68,68 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 70,75 dollar per vat.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 742,03 en op zijn laagst 727,93. Het aandeel had een slotkoers van 731,81.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Siemens-ag, Tencent, Europa-werelddeel, Asml, Zalando, Bayer, Kanker, Verenigde-staten


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

maart 28, 2023

Olieprijs en Apple in de lift | 28 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:39

  Japan en VS kondigen handelsovereenkomst voor EV-batterijen aan

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

Masterclasses

 • 18 april

  De feiten en fabels van duurzaam beleggen

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?