Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Sinds 2005 miljoen woningen bij gekomen in Nederland

Sinds 2005 miljoen woningen bij gekomen in Nederland
4 aug 2021 om 22:01

DEN HAAG (ANP) – Nederland telt sinds deze zomer meer dan 8 miljoen woningen. Daarmee zijn er sinds 2005 in ons land 1 miljoen woningen bij gekomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het 8 miljoenste huis werd in juni aan de woningvoorraad toegevoegd, meldt het CBS. Diezelfde woningmarkt wordt op dit moment geplaagd door almaar sterkere prijsstijgingen.

Vaak wijten critici de sterk oplopende huizenprijzen aan een groot tekort aan woningen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komt het tekort aan woningen neer op 279.000 woningen. De spanning op de woningmarkt neemt volgens het ministerie tot 2024 nog verder toe doordat er minder woningen zullen worden opgeleverd dan nodig zou zijn.

Woningvoorraad

Aan de andere kant zijn er instellingen, zoals De Nederlandsche Bank (DNB), die het tekort niet de belangrijkste reden voor de hoge huizenprijzen vinden. DNB-president Klaas Knot benadrukte meermaals dat de lage rentes voor duurdere woningen zorgen. Doordat geld goedkoop te lenen is, kunnen huizenkopers namelijk ook meer bieden op een woning.

Volgens Frank Notten, CBS-econoom voor de woningmarkt, is het aantal huishoudens in Nederland iets hoger dan het aantal woningen. Maar de woningvoorraad groeit wel sneller dan dat er nieuwe huishoudens bijkomen, zegt hij in een toelichting. “De afgelopen drie jaar kwamen er jaarlijks 75.000 woningen bij en ook in het eerste halfjaar waren het er 39.000.”

Bouwtempo

Het bouwtempo ligt wel beduidend lager dan in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De piek werd bereikt in 1973, toen er per saldo 143.000 woningen bijkwamen in één jaar. Dat er zoveel nieuwe huizen en appartementen nodig waren, kwam door de geboortegolf tussen 1946 en 1960. Die generatie van zogeheten babyboomers werd volwassen en ging een eigen huishouden vormen.

Uit CBS-cijfers komt duidelijk naar voren dat Nederlanders hun huis met steeds minder mensen zijn gaan delen. Zo was er in 1921 voor iedere 4,8 inwoners een woning. Honderd jaar later is er één woning voor elke 2,2 inwoners.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.