AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 2 augustus 2021 06:23

Stijgende kosten en nieuwe coronagolf teisteren industrie Azië

TOKIO (ANP/RTR) - Fabrieken in Azië hebben in juli flink last gehad van oplopende productiekosten en een nieuwe golf van coronabesmettingen. De problemen overschaduwden de solide vraag naar producten wereldwijd. Het toont volgens kenners ook aan hoe broos het herstel in de regio is. Dat komt naar voren uit de zogeheten inkopersindexen die het vertrouwen meten van inkoopmanagers in de economie van verschillende landen in de regio.

In exportmogendheden Japan en Zuid-Korea was in juli wel sprake van een toename van de productie. Maar bedrijven kampten ook met productiebeperkingen door problemen in de toeleveringsketen en tekorten aan grondstoffen.

Japan heeft ook te kampen met een sterke toename van het aantal gevallen van de Delta-variant, waardoor de regering gedwongen is de noodtoestand tot 31 augustus uit te breiden tot grotere gebieden. Dit werpt een schaduw over de Olympische Spelen en doet de hoop op een sterke opleving van de groei in de perioden juli tot en met september vervliegen.

Onder druk

In Zuid-Korea steeg een subindex die gaat over inputprijzen naar de op een na hoogste stand ooit. Dat betekent concreet dat bedrijven onder druk staan door de stijgende grondstofkosten.

De groei van de Chinese fabrieksactiviteit nam in juli sterk af doordat de vraag voor het eerst in meer dan een jaar minder was, zo kwam naar voren uit een nieuwe rondgang onder inkopers. De uitslag van deze particuliere meting kwam nagenoeg overeen met het officiële cijfers van zaterdag waaruit bleek dat er sprake was van een vertraging.

Vertraging van de fabrieksactiviteit

Indonesië, Vietnam en Maleisië kampten in juli met een vertraging van de fabrieksactiviteit als gevolg van een opleving van het coronavirus. Daarop werden strengere maatregelen ingesteld die de productie geen goed deden.

De enquêtes maken duidelijk dat het tempo waarin economieën wereldwijd herstellen van de crisis enorm verschilt. Het Internationaal Monetair Fonds stelde zijn groeiprognose voor opkomende landen in Azië voor dit jaar naar beneden bij.

Opkomende economieën in Azië werden voorheen gezien als een motor van de wereldwijde groei. Nu lopen ze qua herstel achter op gevestigde economieën, mede doordat de uitrol van vaccins trager verloopt. Dit schaadt ook de binnenlandse vraag, zeker in landen die qua inkomsten ook sterk afhankelijk zijn van het toerisme.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Japan, Azie, Industrie, Economische-groei, Enquete-onderzoek, Indonesie, Maleisie, Vietnam

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

Pharming: Koers verder omhoog of niet?

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

maart 28, 2023

Olieprijs en Apple in de lift | 28 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 14:55

  Aandeel Baidu: nieuwe groeikansen

 • 08:39

  Japan en VS kondigen handelsovereenkomst voor EV-batterijen aan

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

Masterclasses

 • 18 april

  De feiten en fabels van duurzaam beleggen

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?