Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: ArcelorMittal beloond voor goede cijfers

Uitgelicht: ArcelorMittal beloond voor goede cijfers
30 jul 2021 om 19:06

ArcelorMittal is afgelopen week beloond voor sterke cijfers, zowel door analisten als beleggers. Het aandeel sloot vrijdag 0,9 procent lager op 29,38 euro, waardoor er op weekbasis een winst restte van 8,1 procent.

De staalreus realiseerde een enorme winstgroei en kwam afgelopen kwartaal uit op 4 miljard dollar. Dit was een jaar geleden nog een verlies van 559 miljoen dollar. Deze enorme stijging schreef analist Andrew Jones van UBS toe aan de recordprijzen die momenteel gevraagd worden voor staal. Ook Barclays wees op de hoge prijzen.

De omzet steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis van 11,0 naar 19,3 miljard dollar. Dit leverde een EBITDA op van 5,1 miljard dollar, het sterkste tweede kwartaal sinds 2008. Analisten rekenden gemiddeld op een EBITDA van 4,7 miljard dollar.

ArcelorMittal verraste positief volgens ING. Analisten van de bank wezen ook op de verhoogde groeivooruitzichten voor de rest van het jaar, waardoor de consensus met vijf procent omhoog kan.

ArcelorMittal gaf bij de cijfers over het eerste kwartaal aan te verwachten dat de wereldwijde vraag naar staal dit jaar met 4,5 tot 5,5 procent zal groeien. Donderdag stelde de staalreus dat de groei vermoedelijk tussen de 7,5 en 8,5 procent zal uitkomen.

Een extra teken van vertrouwen noemde ING dat ArcelorMittal 2,2 miljard dollar wil laten terugvloeien naar de aandeelhouder. Daarmee komt het totaal voor dit jaar op 4,3 miljard dollar, ofwel 11 procent van de marktkapitalisatie. “Vraag die hier opdoemt is wel of de timing van de inkoop eigen aandelen gunstig blijft nu de beurskoers zo oploopt”, aldus analist Peter Schutte van IEX.

Ook andere analisten bleken te spreken over de cijfers, waaronder die van Deutsche Bank. Zij verhoogde het koersdoel voor de staalreus van 36,00 naar 40,00 euro en herhaalden hun koopaanbeveling.

De analisten van Deutsche verhoogden hun taxaties voor 2021 tot en met 2023 met 7 tot 13 procent. Daarmee zit de bank circa 13 procent boven de analistenconsensus voor dit jaar.

Ondanks deze verhogingen denkt Deutsche Bank dat er wellicht nog meer in het vat zit, nu de prijzen in Azië herstellen en er sprake is van krapte in Europa. “Dit kan wel eens op een perfect moment komen voor de onderhandelingen over de jaarcontracten in het vierde kwartaal”, aldus de bank.

Ook Bank of America meent dat “de staalcyclus vol op stoom is”.

Duurzaamheidsplannen

ArcelorMittal liet afgelopen week verder weten dat het plannen heeft om 10 miljard dollar te investeren om de zogenoemde koolstofintensiteit, een maatstaf voor de uitstoot van bedrijven per dollar aan omzet, terug te brengen met 25 procent tegen 2030. De staalgigant verwacht 3,5 miljard dollar te hebben geïnvesteerd in 2025 en de rest in de tweede helft van het decennium.

Ook wil ArcelorMittal in Europa de uitstoot van CO2 verder terugbrengen en wel met 35 procent tegen 2030. Eerder mikte het bedrijf nog op een percentage van 30 procent. De doelstelling zal worden gekoppeld aan het beloningsbeleid van bestuurders.

“Dit zijn ambitieuze doelstellingen en het zal een grote uitdaging zijn om deze te volbrengen, maar we willen de wereld laten zien wat we kunnen”, aldus CEO Aditya Mittal in een toelichting aan journalisten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Fastned

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.