Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chinese staat pakt Chinese technologiebedrijven verder aan

Chinese staat pakt Chinese technologiebedrijven verder aan
30 jul 2021 om 15:20

PEKING (ANP/BLOOMBERG) – De Chinese overheid heeft tientallen technologiebedrijven de opdracht gegeven interne controles uit te voeren om illegale online activiteiten aan banden te leggen. Zo moeten onder meer Alibaba en Tencent van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie naar gegevensbeveiliging en de bescherming van consumentenrechten kijken.

De Internet Society of China vroeg woensdag al ruim tien bedrijven om hun gegevensbeveiliging te verbeteren. Daarbij moesten ze ook kijken naar de export van essentiële informatie.

De regering van Xi Jinping heeft van gegevensbeveiliging een van de topprioriteiten gemaakt in haar campagne tegen de internetindustrie. De Chinese toezichthouders zijn daarom al een tijdje bezig met controles op techbedrijven, die veel macht hebben en tot voor kort nog maar aan weinig regels gebonden waren. Webwinkel Alibaba kreeg eerder al een miljardenboete voor monopoliepraktijken.

Beursgang

Vrijdag werd bekend dat de Verenigde Staten tijdelijk geen beursgang meer toelaten van Chinese bedrijven. Toezichthouder SEC wil eerst onderzoeken hoe het beleggers moet informeren over de mogelijkheid dat de Chinese overheid maatregelen neemt tegen de ondernemingen.

Zo werd de Chinese taxi-app Didi hard aangepakt na een beursgang eerder deze maand. De Chinese app maakte die beursgang ondanks bezwaren van de Chinese autoriteiten. Dat die beursgang doorging werd volgens persbureau Bloomberg gezien als een provocatie. Regelgevers zouden mogelijke straffen overwegen, waaronder een boete of het stopzetten van bepaalde activiteiten van het bedrijf. Het gedwongen schrappen van de notering op Wall Street zou ook tot de mogelijkheden behoren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.