AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 27 juli 2021 07:00

Europese beurzen openen vlak

In dit artikel vind u onder andere informatie over: FR40, PORT20,

De Europese beurzen gaan dinsdag een per saldo vlakke opening tegemoet. IG voorziet een openingsverlies van 8 punten voor de Duitse DAX, een plus van 8 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 1 punt voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen deden maandag nog een stapje terug en traden daarmee in het voetspoor van de Aziatische aandelenmarkten, zo merkte analist Michael Hewson van CMC Markets op. De beurzen in Azië lieten flinke verliezen zien, nadat Chinese toezichthouders zich laten gelden en hervormingen willen doorvoeren voor techbedrijven en onderwijsbedrijven.

"In de loop van de dag en in aanloop naar de opening van Wall Street, namen de verliezen wat af, waarbij grondstofaandelen de Britse FTSE 100 lieten opveren van de laagste niveaus van de dag", aldus Hewson.

Wel zag de analist dat de Duitse DAX ondermaats presteerde, na cijfers over het Duitse ondernemersvertrouwen. De samengestelde Ifo index daalde van 101,7 in juni naar 100,8 in juli. Er was door economen vooraf gerekend op een stijging naar 102,5.

"De Duitse Ifo zakt voor het eerst sinds het begin van het jaar als gevolg van de problemen in de leveringsketen en de vrees dat de deltavariant het herstel zou kunnen beschadigen", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

Hewson merkte op dat het cijferseizoen inmiddels ook begonnen is voor mijnbouwbedrijven. Anglo American presenteerde in de eerste helft van dit jaar een recordwinst. "Mijnbouwaandelen lagen er dan ook sterk bij vandaag", aldus Hewson. "Door de prestaties [van Anglo] nemen de verwachtingen dat andere mijnbouwers als Rio Tinto en Glencore ook een outperformance zullen laten zien, toe." Rio Tinto komt deze week met cijfers, Glencore volgende week.

Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wees verder op het feit dat het aantal coronagevallen van de deltavariant blijft stijgen en dat daardoor een uitbreiding van beperkingen dreigt. Beleggers vrezen dat het economisch herstel hierdoor gaat haperen.

Marktstrateeg Hugh Gimber van JPMorgan Asset Management verwacht dat de volatiliteit de rest van het jaar blijft, omdat de groei afzwakt en beleidsondersteuning mogelijk wordt ingetrokken. Daarom zullen beleggers later deze week met veel aandacht naar het rentebesluit van de Federal Reserve kijken.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen als Deutsche Bank, Barclays en Société Générale wisten verliezen in de ochtendhandel om te zetten in overtuigende winsten bij het slot. Oliefondsen als Royal Dutch Shell en BP sloten zo'n 3 procent hoger.

Deutsche Boerse was één van de grootste dalers in Frankfurt en verloor bijna 2 procent in de DAX. ArcelorMittal deed goede zaken in Parijs en Amsterdam met een winst van ruim 4 procent.

Prosus stond fors onder druk en daalde bijna 9 procent in Amsterdam. Dit weekend werd internetreus Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, door de Chinese toezichthouder opgedragen om binnen 30 dagen zijn exclusieve muzieklicenties met enkele wereldwijde labels op te geven.

Philips opende aanvankelijk nog in het groen na cijfers, maar sloot toch meer dan 4 procent lager.

Euro STOXX 50          4.099,66 (-0,2%)
STOXX Europe 600       460,96 (-0,1%)
DAX                    15.618,98 (-0,3%)
CAC 40                 6.578,60 (+0,2%)
FTSE 100               7.025,43 (-0,0%)
SMI                    12.049,63 (-0,7%)
AEX                    745,10 (-0,6%)
BEL 20                 4.237,31 (+0,2%)
FTSE MIB               25.296,40 (+0,7%)
IBEX 35                8.775,20 (+0,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag licht lager.

De Amerikaanse beurzen deden het maandag rustig aan, nadat er eind vorige week opnieuw recordstanden in de boeken werden gezet. Vooral enkele Chinese technamen met een notering in New York daalden hard, met koersverliezen tot 8 procent voor Alibaba, Tencent en JD.com.

Chinese toezichthouders lieten zich gelden en willen hervormingen doorvoeren voor techbedrijven en onderwijsbedrijven. De Chinese machthebbers willen dat de bedrijven een non-profit model accepteren. Ook een beursnotering buiten China is niet langer toegestaan. 

"De timing van het nieuws is opvallend, want veel van de grote aanbieders van privé- en bijlessen hebben in de afgelopen kwartalen miljarden opgehaald op de financiële markten, waaronder die van New York. Zowel Chinese als internationale beleggers dachten te investeren in de toekomst van het Chinese onderwijs, maar hadden mogelijk weinig oog voor het politieke risico dat bij dergelijke beleggingen wordt gelopen", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Verder kijken beleggers vooral uit naar een nieuwe stroom bedrijfscijfers, vooral die van techbedrijven. De verwachtingen zijn hooggespannen, na onder meer enkele positief ontvangen rapportages van technologieaandelen afgelopen week. Zo stegen Twitter en Snap donderdag respectievelijk 3 procent en zelfs 24 procent, nadat de winsten in het tweede kwartaal de verwachtingen ruimschoots hadden overtroffen.

"De resultaten van Snap en Twitter zijn een weerspiegeling van het feit dat de uitgaven voor digitale advertenties zeer scherp zijn hersteld [na de corona-terugval]", merkte vermogensbeheerder Nick Frelinghuysen van Chilton Trust op. Frelinghuysen beschouwt dit als een goede voorbode voor de cijfers van onder meer Google en Facebook.

De aandelen van Google en Facebook knalden afgelopen week in anticipatie op sterke cijfers al omhoog en verpulverden hun recordstanden. Dinsdag en woensdag overleggen deze bedrijven cijfers, net als Apple en Microsoft. Donderdag complementeert Amazon de 'Big Five'.

Ook is er woensdagavond nog een rentebesluit van de Federal Reserve. Veranderingen in het monetaire beleid worden niet verwacht, maar marktkenners hopen wel op meer duidelijkheid over het moment waarop de Amerikaanse centrale bank de geldkraan begint dicht te draaien.

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag licht lager gesloten. Een september-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 0,2 procent, ofwel 0,16 dollar, lager op 71,91 dollar op de New York Mercantile Exchange. Beleggers wegen de vooruitzichten voor de olievraag af tegen een verdere verspreiding van de deltavariant van het coronavirus. Bovendien treedt China hard op tegen importeurs van olie. 

Bitcoin en andere cryptomunten hadden de wind in de rug.

Amazon.com gaat mogelijk crypto's als betaalmiddel accepteren. De internetreus heeft volgens persbureau Bloomberg vorige week een vacature voor een productmanager digitale valuta geplaatst.

"De stieren zijn terug", concludeerde analist Naeem Aslam van AvaTrade.

Bedrijfsnieuws

Vrijdag gingen in de VS al aandelen van Chinese bedrijven die actief zijn in online educatie hard onderuit, soms zelfs meer dan 90 procent, na geruchten dat Beijing de maatregelen voor deze bedrijven sterk wil aanscherpen. Maandag verloren aandelen als New Oriental Education, TAL Education en Gaotu Education opnieuw tot bijna vijftig procent. 

Lockheed Martin heeft in het tweede kwartaal een hogere omzet en winst behaald, maar de winst bleef toch achter bij de verwachtingen. Wel verhoogde de Amerikaanse defensiespecialist de outlook voor heel 2021. Het aandeel daalde met meer dan drie procent.

Speelgoedmaker Hasbro kwam voorbeurs reeds met kwartaalcijfers die beter waren dan in het tweede kwartaal 2020, en ook beter dan verwacht. Het aandeel schoot circa twaalf procent omhoog.

S&P 500 index              4.422,30 (+0,2%)
Dow Jones index            35.144,31 (+0,2%)
Nasdaq Composite           14.840,71 (+0,0%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld. 

Nikkei 225              27.998,68 (+0,6%)
Shanghai Composite      3.472,40 (+0,1%)
Hang Seng               25.922,83 (-1,0%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1803. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1804 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1811 op de borden.

USD/JPY Yen   110,21
EUR/USD Euro  1,1803
EUR/JPY Yen   130,05

MACRO-AGENDA:

10:00 Geldhoeveelheid - Juni (eur)
14:30 Orders duurzame goederen - Juni (VS)
15:00 Case Shiller huizenprijzen - Mei (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Conference Board - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

08:00 Reckitt Benckiser - Cijfers tweede kwartaal (VK)
13:00 3M - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 General Electric - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 UPS - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Alphabet (Google) - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Apple - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Microsoft - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Starbucks - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Visa - Cijfers tweede kwartaal (VS)


De koers van het aandeel FR40 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 0,00 en op zijn laagst 0,00. Het aandeel had een slotkoers van 0,00.

De koers van het aandeel PORT20 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 5.799,44 en op zijn laagst 5.591,09. Het aandeel had een slotkoers van 5.769,33.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Euro_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

maart 20, 2023

Macroflits: Komt er een bankencrisis?

maart 20, 2023

Onrust financiële sector houdt aan | 20 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

 • 21 maart

  Waar komt rendement nou eigenlijk vandaan?

Columns

Nieuw
20 mrt 12:46 Redactie

Hierom dalen banken ondanks de reddingen

17 mrt 10:03 Doijer en Kalff

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn

17 mrt 10:19 Cees Smit

Column: Klimaat Gekkies in Brussel